Zeman vyjadril podporu Cameronovým snahám o reformy EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zeman
Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa stal terčom posmeškov po svojich vyjadreniach na summite NATO. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

Praha 22. januára (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes svoju plnú podporu snahám Veľľkej Británie o reformu Európskej únie. Urobil tak počas stretnutia s britským premiérom Davidom Camenonom, ktorého prijal na Pražskom hrade.

Podľa Zemana však bude na presadenie reforiem potrebné zviesť ťažký boj s bruselskými byrokratmi, uviedla televízia ČT24.

Na Pražský hrad prišiel Cameron z úradu vlády ČR, kde sa stretol s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. Ten počas schôdzky s britským kolegom zdôraznil, že Česká republika urobí všetko pre to, aby Spojené kráľovstvo zostalo súčasťou EÚ. Podľa Sobotku však bude potrebné, aby sa európska dvadsaťosmička reformovala.

„Sme pripravení napomáhať dialógu, ktorý sa dnes vedie medzi Britániou a EÚ o zmenách, ku ktorým by v Európskej únii mohlo dôjsť,“ citoval Sobotku Český rozhlas.

Británia chce okrem iného dosiahnuť obmedzenie prisťahovalectva z ostatných európskych krajín a obmedzenie sociálnych dávok pre občanov iných štátov Únie zdržiavajúcich sa v Británii.

ČR spolu s viacerými ďalšími členmi EÚ označuje tieto požiadavky za diskriminačné. Sobotka a Cameron dnes preto hovorili aj o možných alternatívnych riešeniach. Podľa českého premiéra prichádzajú v tomto smere do úvahy len také opatrenia, ktoré nebudú znevýhodňovať žiadnu krajinu EÚ a nebudú obmedzovať voľný pohyb pracovných síl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronMiloš Zeman