Militant z Islamského štátu verejne zavraždil vlastnú matku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Členovia Islamského štátu. Foto: SITA/AP

Bejrút 8. januára (WebNoviny.sk) – Militant z tzv. Islamského štátu (Dáiš) vykonal verejnú „popravu“ svojej vlastnej matky, pretože ho žiadala, aby opustil túto extrémistickú organizáciu. Informovala o tom dnes BBC s odvolaním sa na miestnych aktivistov.

Dvadsaťjedenročný Alí Sákr zastrelil svoju štyridsaťpäťročnú matku pred poštou v sýrskom meste Rakka, kde pracovala, a to pred stovkami prizerajúcich sa ľudí, tvrdia očití svedkovia.

Žena údajne svojmu synovi povedala, že vojenská koalícia pod velením USA „znesie“ Dáiš zo sveta, pričom sa ho snažila presvedčiť, aby s ňou odišiel z mesta. Militant o tom informoval skupinu, ktorá mu prikázala matku zabiť.

Správu o tomto fanatickom incidente sprostredkovala skupina aktivistov s názvom „Rakka je v tichosti vyvražďovaná“ (Raqqa is Being Slaughtered Silently) a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Rakka je de facto hlavným mestom území ovládaných Islamským štátom od augusta 2013, keď ho fundamentalisti obsadili. Dáiš netoleruje žiadny disent a na odpadlíkov uvaľuje brutálne tresty, ktoré sú často vykonávané verejne.

Podľa SOHR sú obeťami týchto verdiktov aj homosexuáli či osoby obvinené z čarodejníctva. Dáiš, ktorý uplatňuje extrémny výklad sunnitského islamu, sa zmocnil rozsiahlych území v Sýrii a Iraku v roku 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát