Alabama zažalovala federálnu vládu kvôli sýrskym utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

Montgomery 8. januára (WebNoviny.sk) – Úrady amerického štátu Alabama zažalovali vo štvrtok federálnu vládu kvôli umiestňovaniu utečencov zo Sýrie. Oznámil to guvernér štátu Alabama Robert Bentley. Vláda prezidenta Baracka Obamu neposkytla podľa citovanej žaloby predstaviteľom štátu Alabama dostatok informácií o ani jednom z utečencov, ktorí majú prísť na jeho územie.

Republikánsky guvernér Bentley spolu s ďalšími guvernérmi z iných štátov sa postavili proti prijímaniu sýrskych utečencov v reakcii na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS).

Bentley na obhajobu svojho konania uviedol, že Biely dom neodpovedal na ani jeden z troch listov, v ktorých žiadali o poskytnutie informácií o utečencoch posielaných do Alabamy. „Proces a spôsob akým Obamova administratíva a federálna vláda realizujú program prijímania utečencov bezohľadne vynecháva štáty,“ argumentoval Bentley, v noci nadnes ho citovala agentúra Reuters.

Štát Alabama vo svojej žalobe od súdu požaduje, aby vláde nariadil povinné poskytovanie podrobných informácií o každom umiestňovanom utečencovi vrátane jeho zdravotného záznamu. Washington sa má tiež v prípade každého jedného migranta zaručiť, že nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia