V Európe sú pred Silvestrom obavy z terorizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA, AP

Brusel 30. decembra (WebNoviny.sk) – Hlavné mestá v Európe posilňujú bezpečnostné opatrenia pred silvestrovskými oslavami v obave z možných teroristických incidentov po minulomesačných smrtiacich útokoch v Paríži.

Vyšetrovatelia v Belgicku tento týždeň oznámili, že odhalili prípravu útoku na kľúčové miesta v Bruseli počas koncoročných osláv, ale ďalšie európske metropoly dnes zdôraznili, že nemajú konkrétne informácie, ktoré by potvrdzovali hroziace útoky.

Vo Francúzsku, kde po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra so 130 mŕtvymi vyhlásili výnimočný stav, bude počas noci z 31. decembra na 1. januára hliadkovať 60.000 policajtov.

Paríž zrušil oficiálny novoročný ohňostroj a súkromné rakety a ohňostroje boli zakázané. Oblasť okolo Eiffelovej veže a bulváru Champs Élysées bude zabarikádovaná, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

V Berlíne očakávajú na dvojkilometrovom úseku cesty vedúcej k Brandenburskej bráne niekoľko stotisíc ľudí. Oblasť bude ohradená a bude ju strážiť 900 policajtov, čo je o 150 viac ako vlani, hoci podľa hovorcu nič nenaznačuje konkrétnu hrozbu. Špeciálne vycvičené psy budú pátrať po výbušninách v priľahlom parku.

V Bruseli dnes stále nebolo jasné, či sa uskutoční výročný ohňostroj. V centre mesta očakávajú na oslavách 50.000 ľudí, návštevníci dostali odporúčanie, aby prišli bez tašiek a rátali s policajnými kontrolami.

Bezpečnostné opatrenia prijali aj v ďalších európskych metropolách.

V Londýne bude v uliciach počas silvestrovskej noci hliadkovať okolo 3000 policajtov napriek neprítomnosti konkrétnej hrozby.

V Ríme je polícia podľa jej hovorcu vo vysokej pohotovosti už niekoľko týždňov, v uliciach hliadkuje viac príslušníkov. Ľudia, ktorí sa zúčastnia na najväčšom silvestrovskom večierku – koncerte v aréne Circus Maximus, prejdú pred vstupom individuálnou prehliadkou a polícia ich upozornila, že si nesmú so sebou vziať žiadnu zábavnú pyrotechniku ani sklené fľaše.

V Madride bude polícia regulovať prístup na námestie Puerta del Sol, jedno z najrušnejších a najznámejších v metropole, na ktorom tradične vítajú Nový rok tisíce ľudí.

V Moskve sa dostanú na tradičný silvestrovský večierok na Červenom námestí iba ľudia, ktorí budú mať vstupenky.

V Turecku polícia zatkla dvoch údajných stúpencov extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorí podľa nej plánovali na Silvestra samovražedné útoky v hlavnom meste Ankare.

V New Yorku budú v službe tisíce policajtov, ktorým budú asistovať vrtuľníky, dodatočné bezpečnostné kamery a chemické a jadrové detektory.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať