Z vraždy Nemcova obvinili štyroch mužov, pribudne aj piaty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Boris Nemcov (na fotografii) patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa. Vladimir Putin jeho vraždu odsúdil a nariadil vyšetrovanie pod prezidentskou kontrolou. Podľa Putina môže ísť o nájomnú vraždu, ktorá má byť provokáciou pred plánovaným protivládnym protestom, ktorý mal Nemcov viesť. Foto: SITA/AP

Moskva 29. decembra (WebNoviny.sk) – Zo zavraždenia ruského opozičného politika Borisa Nemcova vo februári tohto roka dnes oficiálne obvinili štyroch podozrivých. Pre agentúru TASS to povedal hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

Zaur Dadajev, Šadid Gubašev, Tamerlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev boli obvinení zo spáchania nájomnej vraždy v organizovanej skupine a z ilegálneho získania, prechovávania a prepravy strelných zbraní, uviedol Markin. Podľa jeho slov bude čoskoro obvinený aj piaty podozrivý Anzor Gubašev, ktorého obhajca sa pre služobné povinnosti nemohol dostaviť na Vyšetrovací výbor, kde dnes podozrivých zoznámili s ich obvinením.

Trestné stíhanie ďalšie spolupáchateľa Beslana Šavanova bolo zastavené v novembri, pretože sa vyhodil do vzduchu, keď sa ho polícia pokúsila zadržať v čečenskej metropole Groznyj.

Ruslan Muchudinov, ktorý je podozrivý z objednania vraždy Nemcova a ktorého zaradili na medzinárodný zoznam hľadaných osôb, bude stíhaný osobitne rovnako ako ďalšie neidentifikované osoby, dodal hovorca. Vyšetrovanie by sa podľa neho malo skončiť v januári.

Bývalý čečenský vojak Zaur Dadajev bol v prípade vraždy kľúčovým podozrivým. Údajne sa k nej na začiatku vyšetrovania priznal, avšak potom sa svoje vyhlásenie snažil odvolať. Podľa ruských médií najprv tvrdil, že Nemcova zabil za urážku islamu a čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Nemcov sa stal obeťou vraždy v noci na 28. februára v centre Moskvy, neďaleko kremeľských hradieb a Červeného námestia. Jeho prívrženci sú presvedčení, že vražda súvisí s Nemcovovou politickou činnosťou, kritikou prezidenta Vladimira Putina či zasahovania Ruska do vývoja udalostí na Ukrajine.

Krátko pred smrťou Nemcov pracoval na správe, ktorá mala priniesť dôkazy o priamej účasti ruských vojakov na bojoch v Donbase na východe Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Nemcov