Svet zápasí s otepľovaním, začína platiť Parížska dohoda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 4. novembra (WebNoviny.sk) – Univerzálna dohoda o zmene klímy, prijatá vlani v decembri v Paríži 195-timi štátmi sveta, nadobudla v piatok právoplatnosť, informovala agentúra AP. O tri dni na klimatickej konferencii COP 22 v marockom Marrákeši začnú zmluvné strany diskutovať o implementácii tejto dohody i o ďalších aspektoch.

„Parížska dohoda nadobúda platnosť v rekordne krátkom čase,“ uvádza sa v novom komuniké Patricie Espinosovej, ktorá v OSN zodpovedá za problematiku klimatických zmien, a Saláhuddína Mizwára, marockého ministra zahraničných vecí, ktorý bude konferencii COP 22 predsedať.

Na oslavu tejto udalosti Paríž, ktorý bol hostiteľom konferencie COP 21, večer vysvieti na zeleno Eiffelovu vežu, Víťazný oblúk a nábrežia Seiny. Do zelena budú nasvietené aj budovy v ďalších metropolách, napríklad v Marrákeši, Naí Dillí, Sao Paule či Adelaide.

Parížska dohoda mohla nadobudnúť účinnosť len v prípade, ak ju ratifikuje najmenej 55 krajín reprezentujúcich minimálne 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Doteraz dohodu ratifikovalo 92 signatárskych štátov.

Parížska dohoda

bola prijatá 12. decembra 2015. Európska únia ju spolu s najvyššími predstaviteľmi členských štátov podpísala na slávnostnej ceremónii 22. apríla 2016 v New Yorku. Jej dlhodobým cieľom je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia, podľa možnosti výrazne pod túto hodnotu, v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

V druhej polovici storočia by mal nastať stav, keď sa vypustí len toľko emisií, koľko bude schopná príroda spotrebovať, aby sa dosiahla klimatická neutralita. Zmenu má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov a postupný prechod na nové technológie. Parížska dohoda zaväzuje každú krajinu vrátane Slovenska k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Záväzky jednotlivých štátov, ktoré nie sú súčasťou dohody, majú byť každých päť rokov preverované a posilňované.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia