Medzi štátmi a inštitúciami musí byť podľa Fica rovnováha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na zasadnutí Rady EÚ. Brusel, Belgicko, 29. jún 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Spolupráca v rámci Visegrádskej štvorky (V4) je jedinečná a má svoje hlboké hodnoty. „Nám na tejto spolupráci regionálneho charakteru veľmi záleží a budeme určite pokračovať aj ďalej, pokiaľ ide o tento formát, a budeme ho prehlbovať, pretože pre regionálnu spoluprácu má obrovský význam,“ povedal po stretnutí s predsedom Európskej komisie premiér Robert Fico.

„Je celkom pochopiteľné, že v rámci formátu V4 hovoríme o spoločných európskych témach. Dokonca, hoci to môže vyvolávať aj negatívne reakcie, sa snažíme koordinovať svoje postoje tam, kde je to možné a kde to vyhovuje všetkým štyrom členským štátom,“ odpovedal ďalej Fico na otázku, či existuje snaha V4 vrátiť moc z európskych inštitúcií členským štátom.

Podľa Fica ide o „veľké nepochopenie, ak niekto hovorí, že je tu záujem oslabovať inštitúcie EÚ a posilňovať za každú cenu postavenie členských štátov“. Premiér dodal, že medzi právomocami európskych inštitúcií a členských štátov musí byť rovnováha.

„Nemôže dominovať ani jedna, ani druhá strana. Pokiaľ ide o slovenské predsedníctvo, budeme veľmi jasne presadzovať, že aj summit, ktorý má byť predovšetkým výmenou názorov medzi premiérmi a hlavami štátov dvadsaťsedmičky, musí byť pripravený v spolupráci s európskymi inštitúciami. Som za rovnováhu, nie som za žiadne krajnosti,“ dodal Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico