Zákazku za viac než pol milióna eur pridelili bez súťaže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, ktoré patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, pridelilo zákazku v hodnote viac než pol milióna eur bez verejnej súťaže. Informoval o tom v utorok Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v relácii Rádiožurnál na Rádio Slovensko.

Zákazku na modernizáciu mapového portálu Geografický informačný systém, ktorý slúži farmárom a majiteľom poľnohospodárskej pôdy, získala firma i ArcGeo Information Systems. Táto istá spoločnosť dodala Centru pred desiatimi rokmi aj základný mapový systém, a taktiež bez verejnej súťaže.

Generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Štefan Mihina svoj postup obhajuje časovou tiesňou. „Toto riešenie bolo pre nás rýchlejšie. Z časových, cenových a aj skúsenostných dôvodov s dodávateľom,“ povedal pre RTVS.

Rýchlejšie riešenie, ponúkaná cena, či dobrá skúsenosť s dodávateľom však medzi zákonné dôvody na priame zadanie zákazky podľa Úradu pre verejné obstarávanie nepatrí. „Uvedené odôvodnenie úrad nepovažuje za dostatočné a legitímne, keďže časové dôvody, cenové dôvody a skúsenosti nespadajú pod podmienky upravené v zákone o verejnom obstarávaní,“ povedal hovorca Ján Mažgút.

V prípade rozširovania počítačových systémov je podľa Transparency International Slovensko možné použiť aj priame zadanie, no musí byť zrejmé, že nie je možná otvorená súťaž. Prípad na podnet RTVS ministerstvo pôdohospodárstva už začalo prešetrovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať