Kľúčový svedok v prípade vraždy Sýkoru sa nedostavil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – V prípade vraždy Miroslava Sýkoru z roku 1997 sa v stredu pred Okresný súd Bratislava I nedostavil kľúčový svedok Róbert T. Ako informoval predseda senátu, súdu zaslal lekárske potvrdenie o práceneschopnosti. Róbert T. podľa prokuratúry tvrdí, že sa spolu so štvoricou obžalovaných Ľubošom F., Richardom B., Marekom L. a Milanom M. zúčastnil na vražde.

Súd sa zaoberal aj prípadom Čongrádyho vraždy

Rovnaký súd sa zaoberal aj prípadom vraždy Petra Čongrádyho z roku 2004. Pred súdom v tomto prípade vypovedal Peter B., ktorý sa podľa prokuratúry na skutku zúčastnil ako šofér. Pre údajné obavy o svoj život však požiadal predsedu senátu, aby z pojednávania vylúčil verejnosť. Senát mu v tom vyhovel.

Pred súdom stoja v kauze vraždy Miroslava Sýkoru štyria obžalovaní. Ľuboš F., označovaný za šéfa podsvetia v Nitre, bol podľa obžaloby organizátorom vraždy, Marek. L., Richard B. a Milan M. sa na skutku podieľali ako spolupáchatelia. Všetci štyria sú momentálne na slobode a svoju vinu odmietajú. Ľuboša F. v decembri 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku neprávoplatne odsúdil na 15 rokov väzenia v kauze piešťanskej zločineckej skupiny „piťovci II“.

Podľa prokuratúry tvorili štyria obžalovaní skupinu, do ktorej patrili aj dnes už nebohí Peter K., prezývaný Duran, a Radoslav L., policajt a brat Mareka L. Na vražde Sýkoru mal údajne záujem predovšetkým Duran, pričom išlo o spor o vplyv v podsvetí a zisky z nezákonnej činnosti. Duran nakoniec zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta. Miroslav Sýkora je považovaný za zakladateľa zločineckej skupiny sýkorovcov. Zastrelili ho vo februári 1997 na parkovisku pred bratislavským hotelom Holiday Inn. Na následky zranení zomrel v nemocnici aj jeho vodič Peter R.

Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke

V prípade vraždy Petra Čongrádyho prokuratúra obžalovala pre trestný čin prípravy vraždy z roku 1999 Sergeja M., Petra H., Romana J. a Dušana Š. V prípade vraždy z roku 2004 spolu so Sergejom M. a Petrom H. obžalovali aj Vladimíra Š. V roku 1999 podľa obžaloby naplánovali Sergej M., Peter H., Roman J. a Dušan Š. zavraždenie Čongrádyho pred jeho obľúbeným barom, pričom na neho podľa plánu strieľali z idúcej motorky.

Okolnosti sa im však nepozdávali, preto skutok odložili. V roku 2004 zahynul Čongrády po zásahoch 28 striel zo samopalu. K účasti na tomto skutku sa priznali Ivan Beňo, Peter Kopera a Vladimír Smetana. S prokurátorom uzavreli v septembri 2014 dohody o vine a treste. Beňovi vymerali trest 15 rokov väzenia, Koperovi 14 rokov a deväť mesiacov a Smetanovi 14 rokov. V tomto prípade vypovedajú ako svedkovia.

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke. Pri útoku bol postrelený aj jeho ochrankár. Čongrády bol považovaný za jedného z nástupcov zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, konkrétne za šéfa bratislavskej vetvy skupiny. Začínal ako Sýkorov šofér, neskôr vlastnil podiel v niekoľkých firmách.

Podľa vtedajšieho viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka Čongrády v čase zavraždenia trestnú činnosť nepáchal, bol však podozrivý zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. V prípade jeho vraždy v minulosti polícia vyšetrovala skupinu osôb vrátane známych mien z podsvetia ako Viliam M., Karol M. alebo Ľuboš F. Výpoveď kľúčového svedka v prípade sa však ukázala ako nepravdivá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš F.Miroslav SýkoraPeter H.