Prokuratúra odmietla stíhať Fica za výroky o moslimoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Viac ako tretina Slovákov si myslí, že ani jeden slovenský politik nemá šancu nahradiť Roberta Fica v kresle premiéra. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 9. februára (WebNoviny.sk) – V premiérovom výroku, že chce zabrániť tomu, aby u nás vznikla ucelená moslimská komunita, prokurátorka hanobenie rasy nenašla, prevážilo právo na slobodu prejavu. Maroš Ivanič, ktorý na Roberta Fica podal trestné oznámenie, podá proti tomuto rozhodnutiu prokuratúry protest. Informuje o tom Denník N.

Ako tento denník pripomína, len necelé tri týždne trvalo Krajskej prokuratúre v Bratislave, kým rozhodla o trestnom oznámení na premiéra Roberta Fica za jeho výroky o moslimoch. Prokuratúra v rozhodnutí na šiestich stranách svoje rozhodnutie opiera predovšetkým o princíp slobody prejavu. Okrem vysvetlenia slobodou slova argumentovala prokurátorka aj kontextom Ficových vyjadrení. Podľa prokurátorky „vzhľadom na kontext celého prejavu“ nie je možné považovať Ficov výrok za nenávistný, alebo vyzývajúci k násiliu či vyhrážkam smerom k moslimom.

Trestné oznámenie na predsedu vlády poslal bývalý zamestnanec Svetovej banky Maroš Ivanič, ktorý sa po dlhých rokoch vrátil zo Spojených štátov na Slovensko. Ivaničovo podanie sa týkalo Ficovej tlačovky zo 7. januára, na ktorej hovoril aj o tom, ako treba „zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. Ivanič v podnete generálnej prokuratúre vyslovil podozrenie, že premiér sa dopustil hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovania k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti, za čo u nás hrozí trojročné väzenie. Generálna prokuratúra 14. januára posunula oznámenie na kraj a krajská prokuratúra ho 2. februára odmietla.

Informácie pochádzajú z internetovej stránky Denníka N.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico