Najlepší stredoškoláci mieria na vysoké školy do Česka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – Zo študentov slovenských stredných škôl sú výrazne lepší tí, ktorí chcú študovať vysokú školu v Českej republike než tí, ktorí chcú študovať na slovenskej vysokej škole. Okrem iného dosahli lepšie výsledky v teste všeobecných študijných predpokladov.

Informovala o tom Veronika Romanová zo vzdelávacej spoločnosti Scio, ktorá uskutočnila v októbri a novembri 2015 plošné testovanie všeobecných študijných predpokladov v slovenských stredných školách. Testovania sa spolu zúčastnilo 5 476 študentov. Súčasťou bol aj dotazník, v ktorom študenti uviedli, či chcú študovať vysokú školu na Slovensku alebo v Českej republike.

Študentov láka do Česka najmä vyššia kvalita výučby, pracovné príležitosti počas štúdia, lepšie vybavenie a prestíž vysokých škôl. Vo všeobecnosti majú študenti najväčší záujem o vysokoškolské štúdium v odboroch ekonómia a manažment (17 percent), lekárstvo a farmácia (13 percent) a technika (10 percent). Najlepšie výsledky testu všeobecných študijných predpokladov dosahovali študenti, ktorí majú záujem o IT odbory.

Spoločnosť Scio robí v Českej republike a na Slovensku Národné porovnávacie skúšky, ktoré využíva 24 slovenských a 49 českých fakúlt vysokých škôl. Ich súčasťou sú testy všeobecných študijných predpokladov, základov spoločenských vied alebo matematiky. Skúšky sa konajú v šiestich rôznych termínoch počas roka, a to v 50 mestách v Českej republike a na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia