Ďalší škandál: VšZP platí masérovi ročný plat 250 sestier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
VšZP
Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) platí ročne masérovi toľko, koľko stojí ročný plat 250 sestier. Vyhlásil to v utorok na brífingu predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

„Ešte drsnejšie číslo: zdroje, ktoré idú na maséra, by stačili na požadované zvýšenie platov pre 1500 zdravotných sestier,“ povedal. „Sme v situácii keď si vláda prácu učiteľa cení na dva-tri plastové sifóny mesačne. Žiaľ, v zdravotníctve je to ešte smutnejšie. Vláde sa podarilo nájsť maséra, ktorého služby si cení rovnako ako služby 250 zdravotných sestier,“ zhodnotil Procházka.

Kostkov zisk narástol za dva roky o 10-tisíc percent

Ako informoval podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý, v Spišskej Belej žije doktor Pavol Kostka, ktorý vlastní ordináciu. „Ešte v roku 2010 tento pán doktor mal obrat 50 tisíc eur a nulový zisk, čo je asi štandard pri takomto type ordinácie. Potom sa v apríli 2012 stala ministerkou zdravotníctva pani Zuzana Zvolenská a šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne pán Marcel Forai,“ konštatoval Beblavý. „Pán Kostka zažil vzostup, proti ktorému, je ‚teta Anka‘ absolútny amatér,“ dodal.

Tržby spomínaného doktora totiž podľa informácií, ktoré poskytol médiám Beblavý, stúpli na 1,456 milióna eur v roku 2014, čo je v porovnaní s rokom 2012 (140 tisíc eur) desaťnásobný nárast. „Ešte lepšie sa mu darí v ziskovosti. V roku 2012 mal zisk osem tisíc eur. V roku 2014 mal zisk 794 482 eur. To znamená, že jeho zisk narástol o 10 tisíc percent za dva roky. Ziskovú maržu má vyššiu ako 50 percent. Teda z každého eura, ktoré mu Všeobecná zdravotná poisťovňa vyplatí, vykazuje viac ako 50 centov zisku,“ priblížil Beblavý.

Poisťovňa si objednala Cielenú dlhodobú terapiu

Pavol Kostka otvoril popri Spišskej Belej kliniky v Bratislave, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. V týchto zariadeniach poskytuje služby v oblasti fyzioterapie či liečebnej rehabilitácie. Kliniky podľa Beblavého VšZP zakontrahovala spolu na 3,229 milióna eur ročne. „Na porovnanie: je zakontrahovaný aj poisťovňami Union a Dôvera. Poisťovňa Dôvera mu platí 84 tisíc eur ročne,“ dodal podpredseda Siete.

VšZP si u Kostku objednala výkon pod názvom Cielená dlhodobá terapia, pričom mu zaň platí 45 eur za tri hodiny oficiálnej liečby. Beblavý však upozorňuje, že pri pohľade na zmluvu sú súčasťou cielenej dlhodobej terapie štandardné výkony.

VšZP tak podľa podpredsedu Siete predražila štvor- až päťnásobne výkony, ako keby sa účtovali samostatne. „My sme tam navyše vyslali človeka ešte minulý rok. Zistili sme, že ani toto nestačí pánovi doktorovi. Cielená dlhodobá terapia trvala namiesto troch hodín, ktoré sú v zmluve, 90 minút a nebol pri nej prítomný lekár, hoci to bolo úvodné vyšetrenie,“ upozornil Beblavý.

Klinika hrozí Beblavému súdom

Klinika Kostka v svojej reakcii konštatovala, že údaje o jej hospodárení, ktoré uviedol Beblavý, sú nepravdivé. „Klinika nikdy neobdržala od VšZP objemy finančných prostriedkov, ako ich uvádza poslanec Beblavý. „Klinika Kostka žiada uvedeného poslanca, aby prestal očierňovať kliniku v rámci predvolebnej kampane, s ktorou klinika nemá nič spoločné,“ informoval prednosta kliniky Pavol Kostka. „Pokiaľ bude Beblavý vo svojich nezmyselných a nepravdivých útokoch pokračovať, klinika pristúpi k súdnej ochrane svojho dobrého mena,“ upozornil.

Klinika Kostka podľa jej prednostu uzavrela zmluvu so VšZP v roku 2011. V súvislosti s pilotným projektom „Znižovanie medikamentóznej záťaže pacientov s chronickým bolestivým syndrómom“ vtedajší riaditeľ poisťovne Marián Faktor schválil pre túto kliniku špeciálny kód na jednotkovú cenu.

„Nárast objemu prostriedkov preplácaných poisťovňou súvisel s rastom počtu pacientov. V súčasnosti eviduje klinika vo svojom systéme približne 45-tisíc pacientov. K zrušeniu špeciálneho kódu a jeho zníženiu na rovnakú úroveň s ostatnými zariadeniami podobného typu došlo v decembri minulého roka,“ dodal Kostka. Klinika má podľa neho takmer dvesto zamestnancov, nie je štátnym zariadením a nemá žiadnych privilegovaných pacientov.

Šéf poisťovne Vaďura nariadil kontrolu

VšZP potvrdila, že špeciálny kód CDT00 zazmluvnila v roku 2011, keď bol jej generálnym riaditeľom nominant KDH Marián Faktor. „Súčasný generálny riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura krátko po svojom nástupe do funkcie nariadil vykonanie kontroly u tohto poskytovateľa (Klinika Kostka) z dôvodu nárastu počtu výkonov s cieľom zistiť, či boli naplnené očakávania spojené so zavedením tohto výkonu v roku 2011,“ informovala hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Na základe výsledkov kontroly a spokojnosti poistencov VšZP prehodnotila spomínaný kód. Vzhľadom na to, že kód bol všeobecný a nezohľadňoval individuálne potreby poistencov, VšZP ho zrušila a nahradila výkonmi podľa platného Katalógu výkonov.

„Nárast zmluvných objemov súvisí s rozšírením siete pracovísk daného poskytovateľa v rámci Slovenska. Ku koncu roka 2015 evidujeme u daného poskytovateľa šesť pracovísk, na ktorých okrem lekárov pracuje 180 zdravotníckych pracovníkov so zameraním na fyzioterapiu,“ uviedla Balážová. Dodala, že VšZP vždy platila za preukázateľne poskytnutú zdravotnú starostlivosť poistencom, čo aj v tomto prípade potvrdili samotní poistenci, ktorých VšZP oslovila v rámci kontroly.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian FaktorMiroslav BeblavýMiroslav VaďuraPavol KostkaRadoslav ProcházkaZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa