Rezort prezentuje chybné dáta pri platoch, tvrdia učitelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Na ministerstve školstva buď nevedia správne počítať, alebo úmyselne dezinterpretujú dáta, ktoré sa týkajú platov. Tvrdí to Iniciatíva slovenských učiteľov. Iniciatíva tak reaguje na správu ministerstva školstva, podľa ktorého je zámer vlády zvýšiť platy učiteľov v regionálnom školstve na 1,2-násobok mzdy v národnom hospodárstve splnený vo všetkých krajoch okrem Bratislavského.

Ministerstvo v utorok 19. januára uviedlo výšku platov pedagogických a odborných zamestnancov za rok 2014. Podľa tabuľky bola priemerná mzda pedagogického a odborného zamestnanca základnej a strednej školy v Bratislavskom kraji 964 eur, v Trnavskom 968 eur, v Trenčianskom 953 eur, v Nitrianskom 970 eur, v Žilinskom 953 eur, v Banskobystrickom 1 001 eur, v Prešovskom 996 eur a v Košickom kraji 978 eur, pričom priemerný plat pedagogického a odborného zamestnanca na Slovensku vyrátalo ministerstvo ako 997 eur. Iniciatíva však upozornila, že uvedené čísla v jednotlivých krajoch spolu nemôžu dať priemer 997 eur. Priemeru sa totiž približuje iba Prešovský kraj a o štyri eura ho prekračuje Banskobystrický kraj. Všetky ostatné kraje majú výrazne menej.

Mladý učiteľ na priemerný plat okolo 997 eur musí podľa Iniciatívy slovenských učiteľov čakať niekoľko rokov či desaťročí a zbierať kredity či absolvovať atestačnú skúšku. „Podľa platových taríf z roku 2015 atestovaný učiteľ s 32 rokmi praxe zarába 894 eur. Znamená to, že plat 997 eur by mohol dosiahnuť len učiteľ s druhou atestáciou a kreditmi alebo učiteľ s prvou atestáciou, 32 rokmi a maximálnym možným príplatkom 12 percent za kredity. Takýchto učiteľov je málo, rozhodne netvoria priemer, ale skôr výnimky,“ dodáva iniciatíva. Ministerstvo si navyše podľa iniciatívy vybralo dáta účelovo. Započítali tak platy v základných a stredných školách, platy riaditeľov, zástupcov a riadiacich pracovníkov, odmeny, nadčasy a krúžky. Na druhej strane vynechali podľa iniciatívy platy v materských školách, základných umeleckých školách, jazykových školách a školských zariadeniach.

Ministerstvo školstva sa vo svojej reakcii na spochybnenie výpočtu priemerného platu nevyjadruje k samotnému výpočtu ani k metodike výpočtu. Rezort namiesto toho opakuje, že minister školstva Juraj Draxler súhlasí s tým, že platy učiteľov by mali byť vyššie. Takisto pripomína, že platy učiteľov v ostatných rokoch rástli najrýchlejšie spomedzi všetkých platov verejnej správy. „Po poslednom zvýšení, ktoré bolo približne o 40 eur, má už učiteľ plat priemerne nad 1 000 eur,“ dodáva hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že na Slovensku je 6 264 škôl, počet učiteľov je takmer 89 000, akékoľvek plošné zvyšovanie platov je teda pri takých veľkých počtoch zamestnancov v obrovských číslach. „Cez kolektívne vyjednávania boli za posledné štyri roky zvýšené výdavky na platy učiteľov v hodnote 472 miliónov eur. Platy sa zvyšovali do tarifných zložiek, čo znamená, že v absolútnom čísle stúpli počas aktuálnej vlády Roberta Fica o viac ako 22 percent, vrátane nárastu v roku 2016,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Ministerstvo školstva v utorok 19. januára uviedlo, že zámer vlády zvýšiť platy učiteľov v regionálnom školstve na 1,2-násobok mzdy v národnom hospodárstve je vo všetkých krajoch okrem Bratislavského splnený. Ako informovala Dupaľová Ksenzsighová, svedčia o tom štatistické údaje, ktoré spracoval Inštitút vzdelávacej politiky. „V detailnejšej analýze na úrovni jednotlivých krajov vychádza, že priemerná mzda učiteľa bola od 1,22-násobku priemernej mzdy v danom kraji v prípade Trenčianskeho kraja až po 1,51-násobok v prípade Prešovského kraja. Pre porovnanie boli použité údaje zo Štatistického úradu SR o priemernej mzde v jednotlivých krajoch a údaje ministerstva školstva o platoch pedagogických a odborných zamestnancov za rok 2014,“ uviedla v utorok Dupaľová Ksenzsighová s tým, že otvorené zostáva stále splnenie cieľa v Bratislavskom kraji, kde priemerná mzda pedagogického pracovníka dosiahla 964 eur, čo predstavuje 0,87-násobku priemernej mzdy v danom kraji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler