Najväčšia výzva je pohraničná stráž EÚ, tvrdí József Nagy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci, migranti
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Najväčšia výzva počas holandského predsedníctva v EÚ je vytvorenie pohraničnej stráže EÚ, ktorá ako jediná dokáže zastaviť ilegálnu migráciu a obnovenie schengenského voľného pohybu. Uviedol to slovenský europoslanec József Nagy. Europoslanec zároveň dodáva, že pred referendom vo Veľkej Británii to môže byť aj o zániku EÚ alebo naopak, aj o jej budúcej federalizácii. Ak to nezvládnu Holanďania, ostáva Čierny Peter pre slovenské predsedníctvo, dodal Nagy.

Europoslanec Ivan Štefanec tvrdí, že holandské predsedníctvo prichádza v ťažkých časoch. „Rozhodnutia prijaté v najbližších mesiacoch budú pre dlhodobé a funkčné riešenie migračnej krízy zásadné. Je pozitívne, že Holandsko sa chce sústrediť na dobudovanie Jednotného vnútorného trhu. Na druhej strane som očakával väčší dôraz na podporu malého a stredného podnikania,“ uviedol Štefanec.

Holandský premiér Mark Rutte počas plenárnej rozpravy o prioritách holandského predsedníctva v Rade EÚ vyhlásil, že treba dosiahnuť konkrétne výsledky a zaistiť ich viditeľnosť, aby sme mohli čeliť rastúcemu skepticizmu naprieč Európou. Utečenecká kríza bude hlavnou prioritou holandského predsedníctva, vyhlásil v rozprave premiér Rutte. Vo svojom prejave zdôraznil najmä nevyhnutnosť rýchleho zavedenia dohôd s Tureckom do praxe s cieľom znížiť tlak na vonkajšie hranice EÚ. Holandský premiér tiež podčiarkol potrebu zaistiť bezpečné podmienky prijímania utečencov, obnoviť kontrolu nad vonkajšími hranicami EÚ, a to najmä v Grécku, dokončiť zriaďovanie hotspotov a vyriešiť otázku registrácie žiadateľov o azyl. „Súčasné čísla prichádzajúcich migrantov nie sú udržateľné. Dochádza nám čas. Potrebujeme výrazné zníženie ich počtu v nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňoch,“ vyhlásil Rutte.

Medzi ďalšie priority holandského predsedníctva patrí podpora rastu zamestnanosti, zvýšenie stability eurozóny, intenzívnejšie využívanie príležitostí, ktoré ponúka jednotný trh, a to najmä v oblasti digitálnych služieb, a zníženie „nadmernej regulácie, ktorá obmedzuje ľudí a spoločnosti,“ dodal Rutte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠtefanecJózsef NagyMark Rutte