Smer sa podľa ministra Maďariča naučil zaobchádzať s mocou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. decembra (WebNoviny.sk) – Jednofarebná vláda Smeru-SD mala podľa podpredsedu strany Mareka Maďariča svoje pozitíva a má určite aj negatíva. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, pozitíva využili.

„Jednofarebnosť dávala a dáva vláde stabilitu, akcieschopnosť. Nezaškodí však, ak je vláda zložená z viacerých subjektov, ktoré sa môžu navzájom nielen inšpirovať a podnecovať, ale aj kontrolovať. Nesmie to byť ale široká koalícia. Ak nám v marci dajú voliči mandát, sme pripravení na koaličnú vládu,“ povedal Maďarič.

„U nás je zvyk, že vlády na Slovensku boli koaličné a že vtedy niektoré veci týkajúce sa vládnutia bolo potrebné dohodnúť najskôr vo vnútri. Pri takých rokovaniach sa mohli vychytať aj niektoré muchy. Dobrý vnútrokoaličný dialóg, ktorý však nie je príliš široký, môže byť užitočný,“ uviedol s tým, že pri jednofarebnej vláde môže takáto fáza príprav zákonov a politiky chýbať. „Nenazval by som to však celkom ako negatívum. Slovensko sa v roku 2012 ocitlo v situácii, keď bola zostavená demokraticky zvolená jednofarebná vláda, prvýkrát. Aj s takou mocou sa treba naučiť zaobchádzať,“ konštatoval.

Podľa Maďariča sa Smer zaobchádzať s mocou naučil. Od začiatku k vláde pristupovali s veľkým rešpektom. „Preto sme niektoré pozície ponúkli opozícii. Mali sme pôvodne ambíciu ich do vládnutia aj vtiahnuť. To však odmietli. Neraz sme akceptovali opozičné návrhy. Za posledné roky dal Smer-SD Slovensku v politickom zmysle pokoj, stabilitu a schopnosť reagovať na silné dozvuky ekonomickej krízy či utečencov. Jednotná vláda je vždy veľkou výhodou,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek Maďarič
Firmy a inštitúcie SMER-SDVláda SR