Obrazom: Tu ubytujú utečencov, ktorí prileteli na Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záchytný tábor Humenné
Detská miestnosť pripravená pre deti z rodín asýrskych kresťanov v Záchytnom tábore Humenné. Najväčšiu časť zo 149 imigrantov, ktorých Slovensko prijme, tvoria deti. Integračný proces 25 kresťanských rodín by mal trvať osem mesiacov až dva roky. Foto: SITA/MV SR

HUMENNÉ 11. decembra (WebNoviny.sk) – Na Slovensko priletelo 149 utečencov z Iraku. Integračný proces 25 rodín potrvá asi dva roky. V prvej fáze v humanitárnom centre v Humennom musia prejsť karanténou, to znamená že absolvujú zdravotné prehliadky, ako aj rôzne administratívne úkony, čo potrvá približne do Vianoc. Pre deti je tam pripravená škôlka aj škola, kde sa budú učiť v prvom rade slovenčinu. Po skončení karantény a vybavení štandardných procesných úkonov žiadateľov o azyl nebude ich sloboda obmedzená, budú mať voľný pohyb.

„Momentálne ide o jedinú skupinu, ktorá príde na Slovensko. Ďalšie skupiny by mali smerovať do Poľska a do Česka. V súčasnosti je to jediná kapacita, ktorú vieme poskytnúť, aby integrácia týchto ľudí bola úspešná,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Doložil, že skupinu tvoria preverení ľudia, ktorí 15 mesiacov žili v kláštore, no keby ostali, tak by im hrozila smrť. Zdôraznil, že Slovensku nejde o kvantitu, ale o kvalitu, aby sa títo ľudia dokázali integrovať do spoločnosti bez toho, aby to vyrušovalo slovenských obyvateľov.

Obrazom: V týchto priestoroch budú rodiny bývať
Záchytný tábor Humenné
Foto: SITA/MV SR
Záchytný tábor Humenné
Foto: SITA/MV SR
Záchytný tábor Humenné
Foto: SITA/MV SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN