Most-Híd má podmienky, inak do vlády s Ficom nevstúpi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej besedy po skončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 6. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Strana Most-Híd bude rokovať so Smerom-SD, SNS a Sieťou o svojich programových prioritách. Podľa informácií z vnútra strany je pre nich ich presadenie nutnou podmienkou pre možnosť vstupu do vlády. Ak by sa to nepodarilo, tak takáto vláda nevznikne. Podmienkou Mosta-Híd pre vstup do vlády je napríklad zhoda na postavení Slovenska v Európe.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

Strane ide aj o zmenu štýlu politiky vlády smerom dovnútra a smerom k EÚ

Strana Bélu Bugára preto bude požadovať vyjadrenie jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácie budúcej vlády, ale aj aktívny a konštruktívny prístup pri riešení otázok budúcnosti eurozóny, schengenského priestoru a Európskej únie. „Budúca vláda musí brať s plnou vážnosťou naše záväzky voči partnerom z NATO,“ povedal zdroj z Mosta-Híd s tým, že strane ide aj o zmenu štýlu politiky vlády smerom dovnútra a smerom k EÚ.

Pre Most-Híd sú dôležité aj protikorupčné opatrenia. Medzi ne zaraďuje zavedenie protikorupčnej doložky pri každom zákone, prijatie účinného protischránkového zákona, ale aj otvorené vládnutie.

„Chceme odpolitizovanie polície a nezávislú inšpekciu polície,“ povedal pre agentúru SITA jeden z predstaviteľov strany. Most-Híd tiež požaduje verejnú kontrolu prokuratúry a zavedenie procesnej nezávislosti prokurátora. Činnosť súdov chce Most-Híd zefektívniť cez posilňovanie verejnej kontroly justície až po zverejňovanie hodnotení sudcov. Meniť chce aj spôsob voľby sudcov Ústavného súdu SR.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Ďalšie požiadavky Mosta-Híd

Jednou z priorít strany sú aj menšinové práva. Strane ide o financovanie menšinových kultúr, posilnenie dvojjazyčnosti, riešenie situácie málotriedok, či zmenu metodiky výučby slovenského jazyka na menšinových školách.

Znižovanie regionálnych rozdielov si v Moste-Híd predstavujú zabezpečením riadenej investičnej pomoci do regiónov, v ktorých miera nezamestnanosti prekračuje 13%. Investičné stimuly by si mohli nárokovať domáci malí a strední podnikatelia pri splnení objektívnych podmienok pri tvorbe pracovných miest.

Rýchlostné cesty a diaľnice by mali byť dostupné z každej obce minimálne do 30 minút. Most-Híd chce chrániť domácu poľnohospodársku výrobu s dôrazom na malé a stredné podniky a farmy rodinného typu. Chce tiež obnoviť domáci spracovateľský segment, zaviesť krátke odbytové reťazce.

Pri stabilizácii podnikateľského prostredia chce Most-Híd presadiť prijatie ústavného zákona o daňovej stabilite. Vláda by mala smerovať k vyrovnanému rozpočtu a zníženiu zadlženosti. Most-Híd je aj za zníženie daňového odvodového zaťaženia a administratívnej záťaže malých a stredných podnikateľov.

Zmeniť chce aj spôsob valorizácie dôchodkov. V oblasti školstva chce strana dosiahnuť prijatie dlhodobej konsenzuálnej koncepcie rozvoja školstva na Slovensku do roku 2030, vrátane posilnenia občianskej výchovy v oblasti politickej a historickej uvedomelosti mládeže. Stredné odborné a vysoké školstvo má byť prepojené s trhom práce. Podľa strany treba rokovať so zástupcami odborov o postupnom zvyšovaní platov učiteľov.

V rezorte zdravotníctva chce Most-Híd zaviesť krízový manažment s centrálnym verejným obstarávaním. Presadzuje tiež sfunkčnenie eHealth v celom rozsahu. V poplatkoch u lekára má byť zavedený poriadok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-Híd