Predseda SNS Danko sa stretne s prezidentom Kiskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko sa v pondelok 7. marca o 13:00 stretne s prezidentom Andrejom Kiskom. Ako povedal na tlačovej konferencii v Bratislave, hlava štátu si na stretnutie pozvala lídrov všetkých relevantných politických strán.

Ako dodal, na stretnutí bude Kiskovi tlmočiť všetky postoje v súvislosti so situáciou na Slovensku. Dôvodom návštevy u prezidenta sú výsledky parlamentných volieb, ktoré boli na Slovensku v sobotu 5. marca.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

SNS vo voľbách získala 8,64 percenta, Danko chce mandát využiť na to, aby sa do SR vrátila parlamentná demokracia a súťaž politických strán. „Uvedomme si, že musí prísť prísny zákon o politických stranách a musia byť stanovené pravidlá pre strany,“ povedal novinárom. Podmienkou pre spoluprácu s akoukoľvek stranou je zmena zákona o politických stranách, vysvetlil predseda s tým, že odmieta súťažiť s „kamikadze politickými stranami.“

Diskutovať chce Danko so všetkými stranami, ktoré sa dostali do Národnej rady SR, spoluprácu však vylúčil so stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. „Toto si politici zaslúžili. Ľudia im dali facku,“ poznamenal. Odkaz volieb podľa neho znie „politici, spamätajte sa, lebo bude revolúcia.“ Marián Kotleba by podľa jeho slov v normálnom štáte v parlamente nebol. „Ľudia sa rozhodli pre alternatívne projekty, xenofóbne a rasistické strany, strany, ktoré vznikli na zelenej lúke či podnikateľov bez štruktúry,“ povedal.

K možnosti úradníckej vlády Andrej Danko pristúpiť nechce, treba jej podľa neho zabrániť, pretože ide o vládu „o nás, bez nás.“ Rád by sa vyhol aj predčasným voľbám, bude sa teda snažiť zastaviť aj tie. Ak by však k tejto možnosti došlo, je pripravený bojovať opäť.

Víťazom sobotňajších parlamentných volieb sa stal Smer-SD so ziskom 28,28% odovzdaných hlasov. Oznámili to na tlačovej besede zástupcovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Účasť na voľbách podľa nich predstavuje 59,82%. To znamená, že na voľbách sa zúčastnilo 2 648 184 oprávnených voličov. Spomedzi odovzdaných hlasov bolo 98,56% platných.

Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10% odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02%), SNS (8,64%), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (8,04%), SME RODINA – Boris Kollár (6,62%), Most-Híd (6,50%) a #Sieť (5,60%). Menej ako päť percent hlasov získali KDH (4,94%), a SMK (4,04%). Ostatné politické subjekty nedosiahli ani jedno percento.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoBoris KollárMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana