Figeľ: Zdravotníctvo je choré, korupcia je ako rakovina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 1. marca (WebNoviny.sk) – Ak niekde Smer-SD za osem rokov zlyhal, tak najviac v zdravotníctve. Uviedol v predvolebnej diskusnej relácii RTVS Parlamentné voľby 2016 predseda KDH Ján Figeľ. Zdravotníctvo je choré, je tu asi najväčšie Eldorado korupcie.

„Korupcia rastie ako rakovina a je skôr pravidlom a nie výnimkou,“ vyhlásil. Predseda KDH Ján Figeľ tiež uviedol, že by mnohé balíčky vlády Roberta Fica v prípade účasti vo vláde opravili, lebo boli neadresné, neefektívne a nespravodlivé.

Dlhodobo naša spoločnosť nevyžije zo sociálnych balíčkov, eurofondov či vlakov zadarmo, uviedol šéf SaS Richard Sulík. Klameme samy seba, z tohto sa vyžiť nedá. Musíme ľudí motivovať tvoriť hodnoty, aby sa im oplatilo chodiť pracovať. Sulík v diskusii tiež uviedol, že ho trápi, že SIEŤ, ktorá sa tvári, že chce viesť pravicovú vládu ale ako keby mala napasovaný program na Smer.

Cieľom strany Borisa Kollára Sme rodina je zmena systému – v politike by mali byť ľudia, ktorí nie sú na nikom, hlavne finančne závislí, vysvetlil. Kým toto nezmeníme, nezmeníme nič, dodal. Uviedol, že sú za zníženie dane na 16 percent a za dôležité označil podporu cestovného ruchu a poľnohospodárstva.

Predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi zdôraznil, že rešpektujú územnú celistvosť Slovenska. Chcú si ale zachovať svoju identitu a zastaviť asimiláciu Maďarov a ich odchod za prácou. Predseda SDKÚ Pavol Frešo v diskusii priznal, že za prepad preferencií bývalej vládnej strany môže aj on ako šéf strany.

V súvislosti so zdravotníctvom vyzdvihol dôležitosť krížovej kontroly prípadnej stredo-pravicovej koaličnej vlády a fakt, že je potrebné všetko zverejniť. Ak bude Smer-SD vo vláde, nezastaví sa korupcia, myslí si Frešo. Tu sa kradne tak, že to stojí ľudí životy, vyhlásil Frešo. Treba normálnu vládu bez Fica a bez plota, vyhlásil.

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba v diskusii konštatoval, že cieľom jeho strany je, „aby zákon začal platiť pre všetkých rovnako“. Odmietol spájanie jeho strany s extrémizmom. V súvislosti so zdravotníctvom uviedol, že chcú „obnoviť bezplatné zdravotníctvo, lebo to tu teraz nefunguje“. Chceli by tiež kľúčové zdravotnícke služby vrátiť štátu.

Vyjadril sa aj k investičným stimulom. Zdôraznil, že podľa ich názoru nie je cesta poskytovania stimulov cudzím investorom. Je potrebné zjednodušiť podnikateľské prostredie a podporiť domácich podnikateľov, uviedol Kotleba. Táto strana chce účinnú ochranu hraníc a použiť chce na to aj armádu. Vyhlásil, že sú za vystúpenie zo zločineckej organizácie NATO. Záujmy Slovenska chcú postaviť nad diktát Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľJózsef BerényiMarian KotlebaPavol FrešoRichard Sulík