Odborníci vyzývajú cestovateľov na očkovanie proti žltačke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ŽLTAČKA
Foto: SITA

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Ľudia, ktorí sa chystajú odísť na dovolenku do zahraničia, budú čeliť zvýšenému riziku nákazy hepatitídou a preto by sa mali dať proti nej očkovať, tvrdia slovenskí odborníci na cestovnú medicínu, ktorí v stredu v Bratislave predstúpili pred novinárov.

Počas tlačovej besedy sa Ivan Bakoš, odborný garant na Inštitúte očkovania a cestovnej medicíny, a Pavol Kristian z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UN L. Pasteura a LF UPJŠ Košice zhodli na tom, že jedinou spoľahlivou ochranou proti tejto chorobe je očkovanie.

Vírusové hepatitídy dnes odborná verejnosť rozdeľuje do viacerých typov označených písmenami A až E. Ich spoločným znakom je fakt, že pôvodca choroby napáda pečeň a spôsobuje jej zápal. Najčastejším a vo svete najrozšírenejším vírusom je typ A. Typ B je rovnako celosvetovo rozšírený, ale cesta jeho prenosu je o čosi náročnejšia, ako v prípade typu A.

Nakaziť sa dá rôzne

Typ C sa prenáša takmer výhradne krvou, šíri sa omnoho pomalšie ako predchádzajúce dva typy. Typy D a E sa vyskytujú zriedkavo, a to najmä v krajinách tretieho sveta. Proti dvom najrozšírenejším typom – A a B existuje aj bezpečná ochrana očkovaním.

Aj keď sa žltačka typu A prenáša fekálno-orálnou cestou a je často nazývaná „chorobou špinavých rúk“, možnosti nakazenia sú rôzne. Okrem nedostatočnej hygieny patria medzi rizikové faktory tiež konzumácia „podozrivého“ jedla, teda nedostatočne tepelne spracovaného, uvareného v nehygienických podmienkach či umytého kontaminovanou vodou.

Nakaziť sa možno napríklad aj vtedy, ak si do pohára s nápojom z originálneho balenia dáme kocku ľadu vyrobeného z miestnej kontaminovanej vody. Bakoš uviedol pravidlo, ktoré dovolenkárom pomôže dodržať základnú bezpečnosť potravín: „Uvar to, olúp to, alebo na to zabudni.“ Varoval tiež, že si treba dávať pozor aj na čistotu vody, v ktorej sa kúpeme. Bakoš spomenul prípad z roku 2004, keď sa v jednom hoteli v egyptskej Hurgade nakazilo týmto vírusom 331 ľudí. Následné vyšetrovanie ukázalo, že zdrojom nákazy bol pomarančový džús, ktorý hostia hotela pili.

Môže aj zabíjať

Inkubačná doba u tohto typu hepatitídy je 15 – 60 dní, pričom u detí má viac-menej bezproblémový priebeh, kým u dospelých môže spôsobiť komplikácie, doplnil svojho kolegu Kristian. Najmä u chorých nad 50 rokov môže dôjsť ku zdravotným komplikáciám a smrteľným prípadom. Vírus prežíva pri teplote 25 stupňov Celzia v suchej stolici a vo vode 30 dní. Najistejšou ochranou je preto očkovanie.

Vírus žltačky typu B sa prenáša tromi spôsobmi: z matky na dieťa pri pôrode, krvnou cestou a nechráneným sexuálnym stykom. Je veľmi odolný – prežíva 6 mesiacov pri teplote 30 – 32 stupňov Celzia, minimálne 15 rokov pri teplote -15 stupňov Celzia a v zaschnutej krvi prežije aj niekoľko týždňov. Ak sa toto ochorenie nezačne včas liečiť, môže viesť k cirhóze a následne až k rakovine pečene. Aby sa ľudia vyvarovali tohto rizika, mali by v cudzine zabudnúť na „suveníry“ v podobe tetovaní či piercingov a v rizikových krajinách by sa rozhodne mali vyvarovať návštevy zubnej ambulancie, manikúry či pedikúry.

Odporúča sa očkovanie

Najvyššie riziko nákazy hepatitídou typu B sú používanie jednej injekčnej striekačky viacerými ľuďmi (napríklad narkomanmi) a nechránený pohlavný styk. Inkubačná doba v prípade žltačky typu B je 30 – 180 dní, pričom má všeobecne závažnejší priebeh. Aj v tomto prípade odborníci odporučili očkovanie ako prostriedok pre najvýraznejšie zníženie rizika nákazy.
Ivan Bakoś
Foto: SITA

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti žltačke typu A a B pri cestovaní do celého sveta.

Proti ostatným typom zatiaľ vakcína neexistuje, no typ D nedokáže existovať bez spomínaného typu B, takže očkovaním sa chránime aj proti nemu. Očkovanie proti typom A a B je možné jednou vakcínou, ktorá sa podáva v troch dávkach.

Ideálne je, ak sa podávajú v rozmedzí 0 – 1 – 6 mesiacov, teda druhá dávka mesiac po prvej a tretia, posilňovacia dávka 6 mesiacov po druhej. Už prvé dve dávky poskytujú veľmi vysokú ochranu pred nákazou. Tretia dávka zabezpečuje, podľa súčasných výskumov, u zdravých ľudí dlhotrvajúcu ochranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať