Ovocinári musia pre prízemné mrazy bojovať o úrodu. Urobili sme maximum pre záchranu sadov, hovorí Varga

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovocinári a vinári hlásia miliónové škody
Foto: archívne, SITA/Martin Havran

Slovenskí ovocinári začali bojovať s jarnými prízemnými mrazmi. Meteorológovia ich avizovali, vďaka čomu sa mohli pestovatelia dostatočne pripraviť.

Ako ďalej informuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), pestovatelia vynaložili maximálne úsilie, aby zachránili čo najväčšie množstvo budúcej úrody. Meteorológovia vydali výstrahu pred prízemným mrazom aj pre nasledujúcu noc v južne položených oblastiach stredného a východného Slovenska.

Namerali aj oveľa nižšie teploty

Ovocinári očakávali mráz do – 5 stupňov Celzia, no v niektorých sadoch namerali počas noci aj – 9 stupňov, čo je pre kvitnúce stromy mimoriadne kritická teplota. V závislosti od terénnej nerovnosti sa intenzita mrazu líšila. Veľké rozdiely zaznamenali aj na stometrovej vzdialenosti. Podľa toho volili intenzitu ochrany stromov a použitú technológiu.

Ovocinári rozložili pod stromy parafínové a peletové sviece, špeciálne piecky a pustili protimrazovú závlahu. Ohrievali najmä kvitnúce marhule, broskyne a aj jablone. Vrtuľníky na ochranu stromov nebolo nutné zatiaľ naštartovať.

Urobili maximum pre záchranu sadov

„Chcem sa poďakovať všetkým pestovateľom, ktorí počas noci priložili ruku k dielu a zachraňovali kvitnúce stromy. Robíme to pre našich spotrebiteľov, aby na konci leta mohli mať čo najviac kvalitného slovenského ovocia. Po tejto úvodnej noci môžem povedať, že sme urobili maximum pre záchranu našich sadov,“ uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

Zároveň dodal, že stromy vo všeobecnosti dávajú úrodu len z 5 – 10 % kvetov, zvyšok prirodzene opadne. „Ešte však vyhraté ani zďaleka nemáme, pretože očakávame mrazivé noci aj v ďalšom období,“ upozornil Varga.

Pestovatelia majú účinnú protimrazovú závlahu natiahnutú len v približne 20-percentách ovocných sadov, no sú aj firmy, ktoré pod protimrazovými závlahami nemajú ani jeden strom, preto na zvýšenie teploty používajú najmä sviece a piecky. Závlahy sú veľmi nákladnou investíciou. Oplatí sa ju mať len tým podnikom, ktoré pri jablkách vedia vypestovať úrodu minimálne 50 ton na hektár ovocného sadu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marián Varga
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora