Pukance

Vedci prekvapili, zistili najlepší spôsob prípravy pukancov

Francúzski vedci sledovali zrná kukurice počas zohrievania. Prišli na to, že najvhodnejšia teplota pre prípravu pukancov je 180 stupňov Celzia. BRATISLAVA 13. februára (WEBNOVINY) – Najvhodnejšia teplota pre prípravu pukancov je 180 stupňov Celzia. V článku publikovanom v magazíne Royal Society Interface to tvrdia francúzski vedci. Ako napísali, pokus s obľúbenou pochúťkou ukázal, že pri teplote 170 stupňov prasklo 34 percent kukuričných zŕn, zatiaľ čo pri teplote vyššej o desať stupňov to bolo až 96 percent. Okrem toho výskumníci zverejnili detaily, prečo zrná pri zohrievaní vyskakujú a vydávajú praskajúci zvuk. Vedci sledovali prípravu pukancov s pomocou špeciálnych kamier schopných zachytiť 2900 snímok za sekundu. Teplotu ohrevu pritom zvyšovali po desiatich stupňoch Celzia. Po presiahnutí sto stupňov sa vlaha v kukurici začala meniť na paru, pri zvýšení o ďalších 80 stupňov sa tlak vo vnútri zvýšil na desaťnásobok atmosférického tlaku pri hladine mora. Video: Proces robenia pukancov pripomína gymnastické pohyby https://www.youtube.com/watch?v=oMH_aVAhW48 To spôsobilo prasknutie vonkajšej vrstvy kukurice a vytlačenie škrobovitého vnútra otvorom von. „Zistili sme, že kritická teplota je približne 180 stupňov Celzia, bez ohľadu na veľkosť či tvar zrna,“ uviedol Emmanuel Virot. Následne sa výskumníci zamerali na spôsob, akým zrná pri ohreve vyskakujú. Zistili pritom, že ako prvá z prasknutého obalu kukuričného semena vyraší štruktúra, ktorú nazvali noha. Potlačovaná energia prechádza zo zrna nohou, ktorá tlačí proti horúcej podložke, až napokon spôsobí vystrelenie zrna do výšky pár milimetrov či centimetrov. Celý proces trvá len niekoľko stotín sekundy. Typický zvuk praskajúcich pukancov je podľa vedcov následkom vypustenia vodnej pary zo zrna. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com.
Ideálne ženské krivky? Za 3000 rokov sa rázne zmenili

Video: Ideálne ženské krivky? Za 3000 rokov sa rázne zmenili

Krátke video ukazuje, ako sa v priebehu troch tisícročí menil pohľad na ideálne ženské krivky. Hoci pohľad na ženskú krásu zostane vždy individuálny, škatuľkovaniu do ideálov sa nevyhlo žiadne storočie. Kreatívny tím z americkej spoločnosti BuzzFeed sa rozhodol pozrieť na to, ako sa menilo vnímanie ideálnych ženských proporcií za uplynulé tisícročia. Po preštudovaní materiálov tím oslovil modelky i dievčatá z ulice, ktoré obliekol do rovnakého bieleho spodného prádla. Následne nakrútil krátke video, ktoré divákov zoberie na cestu časom – od kyprých tvarov z obdobia renesancie, cez cennú svetlú pokožku a drobné nohy v období vlády čínskej dynastie Chan, chlapčenské postavy v búrlivých 20. rokoch blahobytu a jazzovej hudby pred svetovou hospodárskou krízou, postavy v tvare presýpacích hodín v zlatej ére Hollywoodu, takmer anorektické krivky z 90. rokov, až po dnešný ideál krásy. Ten tvorcovia charakterizovali slovami „zdravo štíhly“ – s plochým bruchom, veľkými prsiami aj pozadím a neslávne známou medzerou medzi stehnami. Prejdite sa „dejinami ženských kriviek“ www.buzzfeed.com