Video: Slováci otočili zápas, na MS majú prvé víťazstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Denis Godla
Brankár slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Denis Godla. Foto: SITA/AP

HELSINKI 27. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov vstúpila úspešne do svetového šampionátu juniorov vo Fínsku, v Helsinkách v Hartwall Areene zdolala rovesníkov z Bieloruska 4:2. Zverenci trénera Ernesta Bokroša v základnej B-skupine mali počas celého duelu viac striel aj šancí na gól, no predbiehali sa v ich zahadzovaní. Napokon však dosiahli dôležitý triumf na ceste za vytúženým postupom do štvrťfinále.

Skóre duelu otvoril slovenský obranca Koch, no Bielorusi otočili nepriaznivý stav na 2:1. Lešťan vyrovnal v 33. min na 2:2 a v tretej časti Hrušík a Šiška zariadili triumf Slovákov, góly dali 19 sekúnd od úvodu tretej tretiny a rovnako 19 sekúnd pred jej koncom.

Slovensko sa s Bieloruskom stretlo na juniorskom svetovom šampionáte naposledy v sezóne 2006/2007, v skupine o záchranu hokejisti spod Tatier triumfovali vysoko 9:0, čo rozhodlo o ich zotrvaní medzi elitou. V elitnej kategórii MS hráčov do 20 rokov Bielorusi ešte so Slovákmi nezískali ani bod. Mladí slovenskí hokejisti nebudú mať príliš veľa času na oddych, už v pondelok 28. decembra od 13.00 h SEČ nastúpia proti rovesníkom z Česka.

V nedeľňajšom večernom dueli zvíťazili v A-skupine hokejisti Dánska nad Švajčiarskom tesne 2:1, duel sa hral v Helsinki Ice Hall. Severania otočili nepriaznivý stav v záverečnej tretej tretine a tešili sa z úspešného vstupu do turnaja. Švajčiari utrpeli už druhú prehru – v sobotu nestačili na Švédov (3:8).

MS v hokeji hráčov do 20 rokov – Helsinki (Fín.) – elitná kategória – nedeľňajšie výsledky – súhrn:

A-skupina (Helsinki Ice Hall):

Dánsko – Švajčiarsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Góly: 42. S. Nielsen (K. Jensen, Röndbjerg), 47. From (True, Krag-Christensen) – 9. Rod (Harlacher, Karrer)

Tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 1 1 0 0 0 8:3 3

2. USA 1 1 0 0 0 4:2 3

3. Dánsko 1 1 0 0 0 2:1 3

4. Kanada 1 0 0 0 1 2:4 0

5. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 4:10 0

B-skupina (Hartwall Areena):

Bielorusko – Slovensko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Góly:

06:56 – 0:1 P. Koch (M. Sukeľ, J. Šiška)

11:33 – 1:1 V. Malinovskij (I. Suško, A. Černikov)

22:21 – 2:1 R. Vasiľčuk (A. Belevič, D. Karabaň) – presilová hra

32:28 – 2:2 F. Lešťan (M. Surový)

40:19 – 2:3 L. Hrušík (M. Paločko)

59:41 – 2:4 J. Šiška – gól do prázdnej bránky

Vylúčenia:

08:20 Danil Bokun – 2 min. (seknutie)

13:28 Andrej Belevič – 2 min. (nedovolené bránenie)

20:39 Erik Černák – 2 min. (držanie)

23:45 Daniel Vorobej – 2 min. (držanie)

30:12 Iľja Bobko – 2 min. (podrazenie)

54:02 Danil Bokun – 2 min. (nebezpečná hra so zdvihnutou hokejkou)

57:02 Matúš Sukeľ – 2 min. (seknutie)

strely na bránu: 26:39, vylúčenia: 5:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fonselius (Fín.) Wiegand (Švaj.) – Jensen (Dán.), Kaderli (Švaj.)

Zostavy:

Bielorusko: Kuľbakov (46. Verbickij) – Faľkovskij, Gončarov, Romanovič, Bokun, Tabolin, Vorobej, Suško – Šarangovič, Bujnickij, Karabaň – Veremiev, Belevič, Vasiľčuk – Bobko, Černikov, Malinovskij – Alexej Pacenkin, Filippovič, Busko – Alexander Pacenkin

Slovensko: Húska – Jaroš, A. Sloboda, Černák, Koch, Ivanič, M. Moravčík, L. Romančík, Maier – J. Milý, Sukeľ, Matej Paločko – R. Bondra, J. Šiška, Hrušík – Huňa, Sádecký, Pospíšil – Briestenský, M. Surový, Lešťan

https://www.youtube.com/watch?v=SrdJxcGBbeA

I. tretina

Mladí Bielorusi sa snažili v úvode zaskočiť Slovákov, no brankár Húska predviedol niekoľko kvalitných zákrokov a skóre sa nemenilo. Tím SR „20“ sa dočkal úvodného presného zásahu v 7. min: pri avizovanom vylúčení pre súpera napriahol od modrej čiary obranca Koch a otvoril skóre duelu – 0:1.

Pospíšil vzápätí mohol v brejkovej situácii pridať druhý gól, no faulovaný nezakončil úspešne, ale vybojoval presilovku. V nej sa skóre nemenilo, no už pri hre v rovnovážnom stave „udreli“ Bielorusi – slovenskí reprezentanti nedokázali vyhodiť puk z obranného pásma, pred Húskom zostali osamotení až dvaja hráči súpera a Malinovskij pomedzi betóny gólmana SR vyrovnal – 1:1. Ešte pred prvou sirénou brankára Kuľbakova neprekonali Huňa ani Černák.

II. tretina

Tabuľka B-skupiny:

1. Fínsko 1 1 0 0 0 6:0 3

2. Slovensko 1 1 0 0 0 4:2 3

3. Rusko 1 0 1 0 0 2:1 2

4. Česko 1 0 0 1 0 1:2 1

5. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:10 0

V úvode druhej časti zamieril na trestnú lavicu Černák. Počas jeho vylúčenia najprv zachránila gólmana Húsku horná žŕdka, o niekoľko okamihov neskôr však Vasiľčuk dorážkou poslal Bielorusov do vedenia – 2:1.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša potom nevyužili už štvrtú presilovku, počas ktorej Kuľbakov zlikvidoval šancu A. Slobodu. Slováci sa dočkali vyrovnania v 32. min, keď chybu súpera pri rozohrávke potrestal Lešťan presnou strelou pod hornú žŕdku – 2:2.

III. tretina

Tím SR mal veľmi dobrý vstup do tretieho dejstva. Matej Paločko vyhral vhadzovanie v útočnom pásme a pohotová strela Hrušíka skončila za prekvapeným Kuľbakovom – 2:3. V ďalšom priebehu ho na sedem minút nahradil v bránke Verbickij, ktorý ani raz neinkasoval.

Napriek veľkému množstvu šancí sa skóre dlho nemenilo, Bielorusi nevyužili početnú výhodu a neskôr hrali power-play, počas ktorej Šiška spečatil triumf Slovenska – 2:4. Slovenský útočník síce neposlal puk do bránky, ale keďže gólman súpera v rozpore s pravidlami naskočil na hraciu plochu, rozhodcovia prisúdili Slovákom technický gól.

Hlasy (zdroje: HockeySlovakia.sk a oficiálny web podujatia):

Ernest Bokroš (tréner SR „20“): „Pre nás to bolo veľmi ťažké stretnutie. Všetci sme si uvedomovali, že len víťazstvo nad Bieloruskom nás priblíži k postupu do štvrťfinále. Prežívali sme neľahké chvíle, keď sme prehrávali 1:2. Vtedy chlapcom viac pracovali hlavy a aj nohy sme mali ťažšie. Našťastie sme výsledok tromi gólmi otočili a pripísali si veľmi dôležité tri body. Sme za ne radi. Okamžite po zápase sme začali s regeneráciou a prípravou na duel s Českom, ktorý sa začne už o jednej popoludní. Minulý rok sme ich stopli vo štvrťfinále, takže nás budú chcieť zdolať.“

Filip Lešťan (útočník SR): „Nemyslím si, že nám to Bielorusi v stretnutí uľahčili. Súper odohral solídny zápas, je pripravený na ďalšie pokračovanie turnaja. Dnes nám to išlo celkom dobre, chceli sme však streliť viac gólov.“

Andrej Belevič (útočník Bieloruska): „Tento zápas sme považovali za našu najlepšiu príležitosť na záchranu v elitnej kategórii. Boli sme odhodlaní spraviť proti Slovensku všetko pre víťazstvo.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik ČernákMatúš Sukeľ