Zomrel Guy Hamilton, režisér štyroch klasických bondoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Guy Hamilton
Guy Hamilton (na fotografii) pozdvihol úroveň filmov o agentovi 007, ktorého v dvoch jeho filmoch (Žiť a nechať zomrieť a Muž so zlatou zbraňou) stvárnil Roger Moore a v druhých dvoch (Goldfinger a Diamanty sú večné) Sean Connery. Foto: SITA/AP

MADRID 21. apríla (WebNoviny.sk) – Britský filmový režisér Guy Hamilton, ktorý režíroval štyri slávne bondovky: Goldfinger (1964), Diamanty sú večné (1971), Žiť a nechať zomrieť (1973) a Muž so zlatou zbraňou (1974), zomrel v Španielsku vo veku 93 rokov.

Hamilton žil na Malorke a Nemocnica Juaneda Miramar v meste Palma de Mallorca v stredu oznámila, že tam v stredu skonal, informovala tlačová agentúra AP. Nemocnica odmietla uviesť podrobnosti o jeho úmrtí s odôvodnením, že rešpektuje právo pacientov na súkromie. „Som neuveriteľne, neuveriteľne smutný, že úžasný režisér Guy Hamilton odišiel do veľkej strižne na nebesiach,“ reagoval na správu o jeho úmrtí na Twitteri Roger Moore.

Hamilton pozdvihol úroveň filmov o agentovi 007, ktorého v dvoch jeho filmoch (Žiť a nechať zomrieť a Muž so zlatou zbraňou) stvárnil Roger Moore a v druhých dvoch (Goldfinger a Diamanty sú večné) Sean Connery.

Hamilton sa narodil v roku 1922 vo Francúzsku rodičom pochádzajúcim z Anglicka. Za okupácie spolupracoval s odbojom a réžii sa začal venovať až v 50. rokoch. Jeho režijný debut, The Ringer (1952), prešiel bez povšimnutia. V roku 1962 dostala jeho snímka The Best of Enemies (1961) Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film.

Slávu mu však priniesol až Goldfinger, bondovka číslo 3 v roku 1964, na ktorú sa predalo vyše 130 miliónov lístkov. Guy Hamilton nakrútil za 30 rokov 21 filmov, napríklad Bitku o Britániu (1969) či Rozbité zrkadlo (1980) a Zlo pod slnkom (1982) – obe podľa kníh Agathy Christieovej, no známy je predovšetkým ako režisér bondoviek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roger MooreSean Connery