Zaujímavosti o oscarových nomináciách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Zoznamu kandidátov v 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne snímka Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorá získala dvanásť nominácií.

O dve menej si vyslúžil postapokalyptický film Mad Max: Zbesilá cesta a sedem ich má na konte sci-fi Marťan. Osmičku nominovanú v kategórii Najlepší film spolu s menovanými tvoria aj Spotlight, Most špiónov, Stávka na neistotu, Izba a Brooklyn.

Od roku 2011, keď Akadémia zaviedla možnosť nominovať v tejto kategórii päť až desať filmov, je druhý raz nominovaných osem titulov. V 84., 85. a 86. ročníku bolo kandidátov deväť.

Steven Spielberg stanovil rekord v počte nominácií pre jednotlivca v kategórii Najlepší film, keď si vďaka snímke Most špiónov pripísal na konto deviatu.

Obrazom: Minuloročné Oscary ovládla čierna komédia

V hereckých kategóriách je nominovaných osem nováčikov (Bryan Cranston, Tom Hardy, Mark Rylance, Brie Larson, Charlotte Rampling, Jennifer Jason Leigh, Rachel McAdams a Alicia Vikander).

Päť kandidátov v hereckých kategóriách už Oscara získalo (Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence a Kate Winslet).

Jennifer Lawrence je vo veku 25 rokov najmladšou štvornásobnou kandidátkou na Oscara za herecký výkon.

Sylvester Stallone, ktorý si v roku 1977 vyslúžil nomináciu za stvárnenie boxera Rocky v rovnomennej snímke, je šiestou osobnosťou, ktorú nominovali za rovnakú postavu vo dvoch filmoch (tentoraz za film Creed, pozn. red.). Pred ním sa to podarilo Bingovi Crosbymu, Paulovi Newmanovi, Petrovi O’Toolovi, Al Pacinovi a Cate Blanchett.

Roger Deakins si vďaka Sicariovi pripísal na konto trinástu nomináciu za kameru, a je tak ďalej rekordérom medzi žijúcimi tvorcami. O absolútny rekord medzi kameramanmi sa delia Charles B. Lang, Jr., ktorý zomrel v roku 1998, a Leon Shamroy, ktorý skonal v roku 1974. Obaja majú na konte po 18 nominácií.

Romantická dráma Carol a Popoluška vyniesli kostýmovej výtvarníčke Sandy Powell jedenástu a dvanástu nomináciu v kariére. Je tak rekordérkou medzi žijúcimi tvorcami, keď najviac nominácií za kostýmy v dejinách cien má na konte Edith Head. Tvorkyňa, ktorá navždy odišla v roku 1981, ich počas kariéry zozbierala 35.

Absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov má na konte hudobný skladateľ John Williams, ktorý svoju zbierku tento rok vďaka Star Wars: Sila sa prebúdza rozšíril na 50. Viac má len zosnulý Walt Disney – 59. Williams tiež zvýšil svoj rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu na 45.

Nominácia Thomasa Newmana za hudbu filmu Most špiónov je jeho trinástou a zvýšila celkový počet nominácií pre rodinu Newmanovcov (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na 89, viac ako má akákoľvek iná rodina.

Nominácia pre skladbu Manta Ray z filmu Racing Extinction v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň je piatou pre pieseň z dokumentárneho filmu. Pred ňou sa to podarilo More z filmu Mondo Cane (1962), I Need To Wake Up z Nepríjemnej pravdy (2006), ktorá Oscara aj získala, Before My Time z Naháňania ľadu (2012), ktorej autorom je tohtoročný nominant J. Ralph, a I’m Not Gonna Miss You z Glen Campbell…I’ll Be Me (2014).

Andy Nelson sa vďaka dvom nomináciám v kategórii Mix zvuku (Star Wars: Sila sa prebúdza a Most špiónov) vyrovnal v počte nominácií pre jednotlivca v tejto kategórii rekordu Kevina O’Connella, ktorý ich má na konte 20.

V hlave je deviatym animovaným filmom, ktorý si vyslúžil nomináciu za scenár. Dosiaľ pritom žiaden animák Oscara za scenár nezískal. Pete Docter sa so štvrtou šancou na zisk ceny vyrovnal Andrewovi Stantonovi v počte scenáristických nominácií za animované filmy.

Mad Max: Zbesilá cesta je len štvrtým filmom, ktorý získal nominácie vo všetkých siedmich technických kategóriách (kamera, kostýmy, strih, výprava, strih zvuku, mix zvuku a vizuálne efekty). Pred ním sa to podarilo snímkam Titanic (1997), Master and Commander: Na opačnom konci sveta (2003) a Hugo a jeho veľký objav (2011).

Osemdesiatsedemročný Ennio Morricone je vďaka filmu Osem hrozných najstarším nominovaným v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba.

Francúzsko vďaka dráme Mustang zvýšilo rekord v počte nominácií v kategórii cudzojazyčných filmov na 40, pričom zatiaľ dvanásťkrát zvíťazilo. Najviac, 14 cien, majú na konte Taliani.

Informácie pochádzajú z webstránok www.oscars.org a www.hollywoodreporter.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cate BlanchettChristian BaleEnnio MorriconeJennifer LawrenceJohn WilliamsRachel McAdamsTom HardyWalt Disney