Poskytovatelia sociálnych služieb žiadajú legislatívne zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Charita
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. júla (WebNoviny.sk) – Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb žiada financovanie sociálnych služieb na úrovni vyspelých krajín EÚ.

O svojich požiadavkách informovala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, taktiež otvoreným listom požiadala ministrov sociálnych vecí členských krajín EÚ o zásah u slovenského ministra, aby požiadavky neignoroval. Informovala o tom vo štvrtok predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová.

Niektorí dostávajú z verejných prostriedkov menej

Platforma žiada zaviesť príspevok v odkázanosti ako štátnu dávku okamžite po platnom rozhodnutí o odkázanosti bez ohľadu na to, či je starostlivosť poskytovaná cez samosprávu, alebo cez neverejného poskytovateľa. „Žiadame štát, aby prevzal financovanie takzvaného príspevku v odkázanosti ako štátnej dávky ako svoju obligatórnu povinnosť,“ dodala predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb SR Milada Dobrotková.

„Tí, ktorí sú u neverejných poskytovateľov navyše dostávajú menej z verejných prostriedkov, jednu tretinu dostávajú, aj to oneskorene a čakajú štyri až desať mesiacov, niektorí sa toho vôbec nedožijú,“ uviedla Ghannamová.

„Žiadame, aby štát zabezpečil legislatívne, aby samospráva dofinancovávala tých občanov, ktorí nemajú dostatok finančných zdrojov. Žiadame takisto, aby štát prevzal zodpovednosť za financovanie domácej opatrovateľskej služby,“ pokračovala Dobrotková.

Príspevok žiadajú zvýšiť apoň na 420 eur

Ďalšou požiadavkou platformy je prijať zákon o dlhodobej starostlivosti o odkázaných, ktorý by mal definovať, kedy je občan pacientom a kedy prijímateľom sociálnych služieb. Podľa platformy je tiež nevyhnutné uhrádzať lekárom indikovanú komplexnú ošetrovateľskú starostlivosť v sociálnych zariadeniach mesačným paušálom.

Nakoniec by sa mal prijať zákon o novom poistení do takzvaného Fondu odkázanosti a dofinancovať tak celý systém sociálnych služieb. Okrem týchto zmien platforma žiada od 1. januára budúceho roka zvýšiť finančný príspevok na odkázanosť na minimálne 420 eur mesačne. Momentálne je príspevok na úrovni 310,99 eur.

Podľa Ghannamovej už opakovane žiadajú zmeny, ktoré sú však dlhodobo neplnené. Platforma, ktorá vznikla v stredu, združuje Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb SR, Slovenskú katolícku charitu, Evanjelickú diakoniu ECAV na Slovensku, Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb, Asociáciu sestier a pacientov a SocioFórum.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR