Korporátna daň má klesnúť, dividendy by sa mali zdaňovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Korporátna daň sa má znížiť na sľúbených 21 percent, dividendy sa majú namiesto platenia zdravotných odvodov zdaniť. Také sú hlavné body návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý rezort financií predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Tvrdí, že návrhom reaguje na záväzky vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády. Niektoré body z vyhlásenia, ako napríklad zvýšenie limitu paušálnych výdavkov živnostníkov alebo zrušenie daňových licencií, však v návrhu nie sú.

Ministerstvo financií však tvrdí, že aj tieto opatrenia svoj priestor dostanú. Na zrušenie daňových licencií je totiž podľa tlačového odporu rezortu ešte dostatok času, keďže programové vyhlásenie to predpokladá až od roku 2018. Úpravu paušálnych výdavkov živnostníkov momentálne analyzujú.

„Úprava limitu paušálnych výdavkov fyzických osôb – živnostníkov je v súčasnosti predmetom analýzy Inštitútu finančnej politiky a po jej schválení bude prijaté konečné riešenie, vrátane legislatívnej úpravy zákona o dani z príjmov,“ reagoval rezort financií pre agentúru SITA.

Ministerstvo zavádza daň z dividend

Zástupcovia živnostníkov zo Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) zatiaľ s ministerstvom financií o paušálnych výdavkoch, hoci je ich zmena súčasťou programového vyhlásenia vlády, nediskutovali. „Ministerstvo financií SR nás konkrétne k danej otázke neoslovilo,“ tvrdí generálna sekretárka zväzu Viola Kromerová.

Skutočnosť, že predložená novela sa tejto téme nevenuje, však napriek tomu považuje za prekvapujúcu. „Tiež sa dozvedáme, že napriek predvolebným prísľubom a konkrétnemu zámeru z programového vyhlásenia vlády návrh otázku zvyšovania percenta paušálnych výdavkov nerieši. Určite využijeme svoje právo v rámci pripomienkového konania a požiadame o zmeny príslušného paragrafu zákona,“ dodala Kromerová.

Podľa navrhovaných zmien by mala sadzba dane z príjmov právnických osôb klesnúť o jeden percentuálny bod na 21 percent. Nová sadzba sa má pritom použiť za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2017. Návrh novely okrem toho prináša aj zrušenie zdravotných odvodov z dividend, ktoré sú na úrovni 14 percent.

Zrušia sa aj všetky povinnosti, ktoré so zdravotnými odvodmi z dividend súviseli. Zároveň sa však zavádza pre fyzické osoby daň z dividend bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, na úrovni 15 percent.

Štát uberie zo zisku aj právnickým osobám

Podiely zo zisku plánuje vláda zdaniť aj právnickým osobám sadzbou 35 percent. A to v prípade, ak budú vyplatené tuzemskej firme z nezmluvného štátu, alebo právnickej osobe z nezmluvného štátu. Podľa ministerstva financií ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam.

Opatrenia týkajúce sa výplaty dividend majú byť účinné na podiely zo zisku vyplácané po 1. januári 2018. Súčasťou návrhu sú aj ďalšie opatrenia zamerané na boj proti daňovým únikom. Reagujú predovšetkým na transferové

Rozpočtové dopady takto navrhnutej novely zákona o dani z príjmov budú podľa rezortu financií tak negatívne, ako aj pozitívne. Celkovo ministerstvo očakáva v roku 2017 na aktuálnej báze negatívny rozpočtový dopad na úrovni 132 miliónov eur. V ďalších dvoch rokoch sa však už predpokladá pozitívny vplyv na úrovni 66,5 milióna eur, resp. 67,5 milióna eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR