Šéfom Sociálnej poisťovne bude exminister dopravy Vážny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vazny
Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny by sa mohol dočasne stať ministrom zdravotníctva. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne sa od 24. júla tohto roka stane poslanec za stranu Smer-SD, bývalý vicepremiér pre investície a exminister dopravy Ľubomír Vážny.

Vláda totiž vo štvrtok schválila návrh na jeho vymenovanie na tento post, ktorý predložil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Funkčné obdobie šéfa poisťovne trvá šesť rokov a jeho mzda predstavuje 6-násobok priemernej mzdy na Slovensku, čo je aktuálne 5 298 eur.

Nového šéfa poisťovne považuje minister práce a sociálnych vecí Ján Richter za skúseného manažéra, ktorý má za sebou osem rokov pôsobenia vo vláde. „Vzhľadom na úlohy, ktoré sú pred Sociálnou poisťovňou z hľadiska budúceho obdobia, bolo veľmi dôležité nájsť človeka, ktorý má veľké skúsenosti z organizácie, šikovného manažéra, pretože Sociálna poisťovňa bude prechádzať dosť zložitým obdobím,“ povedal minister po rokovaní vlády. Poukázal na plánovanú realizáciu programu UNITAS, podľa ktorého má sociálne odvody po novom namiesto Sociálnej poisťovne vyberať finančná správa. „V istom čase to už nebude výber, ale bude to len výplata dávok a možno aj isté organizačné zmeny, ktoré tomu budú predchádzať,“ povedal minister o postavení Sociálnej poisťovne do budúcnosti.

Ľubomír Vážny vo funkcii šéfa poisťovne nahradí poslanca za Smer-SD Dušana Muňka, ktorému sa končí funkčné obdobie. Muňko pritom na túto pozíciu nastúpil ešte koncom augusta 2008. Vláda Ivety Radičovej ho však z tejto funkcie odvolala koncom augusta 2010. Vtedajšia premiérka to zdôvodnila tým, že Muňko závažne porušil zákony v oblasti hospodárenia Sociálnej poisťovne. Na post generálneho riaditeľa poisťovne namiesto Muňka nastúpil Ľuboš Lopatka. Ústavný súd SR však v lete 2012 rozhodnutie vlády Ivety Radičovej o odvolaní Muňka z funkcie šéfa poisťovne zrušil ako protiústavné. V júli 2012 sa Ľuboš Lopatka vzdal svojej funkcie a na post generálneho riaditeľa poisťovne sa vrátil Dušan Muňko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan MuňkoJán RichterĽubomír VážnyĽuboš Lopatka
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňaVláda SR