Nezamestnanosť na Slovensku klesla pod magickú desiatku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci marca tohto roka 9,89 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od februára 2009.

V porovnaní s koncom februára tohto roka miera evidovanej nezamestnanosti klesla o 0,2 percentuálneho bodu, medziročne bola minulý mesiac nižšia o 2,17 percentuálneho bodu. Na stredajšej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 268 559 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu februára tohto roka ide o pokles o 5643 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 56 612 osôb.

Zákonník práce sa v tejto chvíli meniť nebude

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 11,69 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,31 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,01 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci marca tohto roka 317 681 osôb. Oproti koncu februára tohto roka je to pokles o 8394 osôb, v porovnaní s marcom minulého roka je to menej o 51 774 ľudí.

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, Slovensko čaká za súčasnej vlády kontinuita v oblasti politiky zamestnanosti. „Nemáme záujem v tejto chvíli meniť Zákonník práce,“ povedal. Takisto bude podľa ministra zachovaná kontinuita v projektoch na podporu zamestnanosti. Svoju pozornosť bude podľa Richtera rezort práce zameriavať naďalej na mladých nezamestnaných, na dlhodobo nezamestnaných a nezamestnaných ľudí nad 50 rokov.

„Našou prioritou priorít z hľadiska politiky zamestnanosti týchto štyroch rokov budú dlhodobo nezamestnaní,“ zdôraznil šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Upozornil na relatívne pozitívny trend, keďže od apríla 2014 počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných každý mesiac nepretržite klesá.

Minister práce avizuje aj sprísnenie poberania sociálnych dávok

Ministerstvo práce podľa Richtera smerom k dlhodobo nezamestnaným finišuje s prípravou nového zákona, ktorý má upraviť postavenie sociálnych podnikov. „Sociálne podniky budú predstavovať štandardnú prax k zamestnávaniu ľudí, ktorí boli dlhodobo evidovaní nezamestnaní,“ povedal minister.

Sociálne podniky na zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných by mali podľa Richtera vznikať najmä v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti. „Je tam ďaleko väčší počet rómskeho etnika,“ povedal. Prostredníctvom takýchto podnikov by sa mal vytvoriť tzv. medzitrh práce. „V priebehu jedného roka, maximálne dvoch by títo zamestnanci získavali pracovné návyky,“ uviedol Richter. Sociálne podniky by podľa neho nemali vykazovať zisk a budú ich zriaďovať najmä obce a mestá.

Minister práce avizuje aj sprísnenie poberania sociálnych dávok, čo obsahuje aj programové vyhlásenie vlády. „Ak niekto viackrát bezdôvodne odmietne prácu, na ktorú bude spĺňať podmienky a má na ňu kvalifikáciu, prídu aj sankcie,“ tvrdí Richter. Tie však zatiaľ nekonkretizoval. „V tejto chvíli je to v podobe budúcej tvorby legislatívy. O tom budeme veľmi vážne hovoriť so sociálnymi partnermi,“ uviedol. Zdôraznil však, že cieľom ministerstva práce nie je trestať, ale motivovať k práci. „Aj motivácia má však svoje hranice,“ dodal minister.

Analytik predpokladá ďalší pokles

Na prvý pohľad sa podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka zdá, že zvýšený dopyt po nových zamestnancoch síce ostáva relatívne silný, ale predsa len slabne.

„Pozvoľna klesajúci počet uchádzačov umiestnených na trhu práce nemusí byť len následkom zmenšujúceho sa počtu pracovných ponúk, ale aj dôsledkom nevhodnej štruktúry uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol. V prospech takéhoto vysvetlenia by podľa neho hovoril pohľad na štatistiky voľných pracovných miest, keď ich počet sa v marci zvýšil už na 35,5 tisíc, čo predstavuje medziročný nárast o 20 tisíc.

Analytik UniCredit Bank očakáva, že nezamestnanosť bude aj naďalej pokračovať v pozvoľnom poklese, pomôžu jej v tom aj znova štartujúce sezónne práce. „Vo väčšine regiónov Slovenska pritom v súčasnosti nebráni výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti nedostatok pracovných miest, ale nevhodná štruktúra uchádzačov o prácu,“ tvrdí Koršňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SRVláda SR