Jen výrazne stúpol oproti euru aj voči doláru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americký dolár, japonský jen
Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 18. apríla (WebNoviny.sk) – Japonský jen, ktorý sa považuje za bezpečné útočisko, v pondelok posilnil v reakcii na to, že hlavní exportéri ropy sa nedokázali dohodnúť na zmrazení ťažby, čím spôsobili jej opätovné zlacnenie.

Plán rátajúci so zmrazením produkcie na terajšej úrovni na nedeľňajšom rokovaní v Dauhe stroskotal. Saudská Arábia totiž žiadala, aby sa pripojil aj Irán.

Keďže pokles cien ropy podkopal chuť riskovať, jen posilnil voči euru na 121,71 JPY/EUR, čiže najvyššie od 4. apríla 2013, hoci potom mierne ustúpil.

Oproti doláru japonská mena stúpla na takmer 1,5-ročné maximum, aj keď neskôr ustúpila na 108,255 JPY/USD. Stále to však znamenalo, že oproti predošlému obchodovaciemu dňu bol jen vyššie o pol percenta.

Zlyhanie rokovaní ropných producentov o obmedzení dodávok ropy, ktoré viedlo k jej zlacneniu, na stredoeurópske meny zapôsobilo negatívne. Poľský zlotý do 10:37 SELČ klesol o 0,1 % na 4,2971 PLN/EUR a maďarský forint stagnoval na úrovni 310,510 HUF/EUR. Česká koruna si však prilepšila o 0,04 % na 27,022 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia