Štátne vlaky budú v 1. triede lacnejšie, zavedú novinku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v pravidelnej prvej zmene cestovného poriadku od nedele 28. februára upravila odchody a príchody osobných vlakov na siedmich regionálnych linkách na východe Slovenska. Osobné vlaky budú podľa štátneho osobného dopravcu lepšie nadväzovať na piatkové a nedeľné posilové rýchliky spájajúce Košice, Prešov a Humenné s Bratislavou.

Nové alebo upravené prípoje k rýchlikom 1602/1603 Šarišan alebo 1604/1605 Chopok môžu cestujúci využiť na trasách do Lipian, Prešova, Humenného, Medzilaboriec, Bardejova, Čiernej nad Tisou a Stakčína. „Zmenili sme časové polohy niekoľkých desiatok osobných vlakov predovšetkým na východnom Slovensku,“ informoval riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Cestujúci by si preto mali skontrolovať cestovný poriadok a overiť si, či ich vlak premáva rovnako ako doteraz.

Niektorými vlakmi sa dopravíte rýchlejšie

Po zrušení štátnych komerčných IC vlakov, ktoré skončili 17. januára, sa zvýšila priepustnosť tratí. Niektorým osobným vlakom na trati Žilina – Košice bude cesta trvať kratšie, keďže nebudú musieť dávať prednosť vlakom vyššej kategórie. „Napríklad večerný osobný vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša sa zbaví zdĺhavého státia v Ružomberku a do Liptovského Mikuláša príde až o osemnásť minút skôr,“ priblížil Schmidt. Niektoré diaľkové a regionálne vlaky na trati medzi Bratislavou a Žilinou, naopak, budú jazdiť dlhšie. Dôvodom sú výlukové práce na trati medzi stanicami Žilina a Dolný Hričov.

Štátny vlakový dopravca zavádza novinky aj na strednom Slovensku. Vyhovel požiadavkám obyvateľov obcí Hronsek a Veľká Lúka v okresoch Banská Bystrica a Zvolen a zlepší im cestovanie cez víkend. Vo Zvolene vzniknú prípoje medzi vlakmi z Kremnice do Zvolena a zo Zvolena do Banskej Bystrice, alebo medzi vlakmi z Banskej Bystrice do Zvolena a zo Zvolena do Novej Bane. Jeden pár regionálnych expresov medzi Zvolenom a Žilinou bude predĺžený o ďalší vozeň. Počet miest na sedenie narastie aj vo vyťažených dňoch vo vlakoch medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou.

Zmení sa zastavovanie dvoch regionálnych expresov v Devínskej Novej Vsi a v Zohore a tiež trasy vlakov z Bratislavy do Trnavy v pracovných dňoch po 15:00. V úseku medzi Žilinou a Púchovom sa zmenil čas príchodov a odchodov dvanástich expresných vlakov jazdiacich na medzištátnej linke Žilina – Praha. V diaľkovej vnútroštátnej doprave v úseku Púchov – Žilina a späť je časový posun pri piatich regionálnych rýchlikoch a šiestich rýchlikoch. Dôvodom sú rozsiahle výlukové práce na železničnej infraštruktúre v okolí Žiliny.

Zavedú novú triedu vyššej kvality

Nočný lôžkový vozeň z Prahy do Banskej Bystrice bude jazdiť až do Zvolena. ZSSK zaradila do cestovného poriadku dva nové posilové rýchliky v čase veľkonočných sviatkov. Reaguje tak na tradičný zvýšený záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi počas sviatkov. Štátny vlakový dopravca zabezpečuje v tomto roku na objednávku štátu vo verejnom záujme 31,3 milióna vlakových kilometrov. Denne vypravuje v priemere 1 455 vlakových spojov rôznych kategórií.

ZSSK od marca zároveň zníži cestovné vo vozňoch 1. triedy v rýchlikoch na všetkých linkách. Súčasne zavedie novú triedu vyššej kvality 1 plus a pridá nové služby vo vozňoch 1. triedy. Platí to zatiaľ pre najvyťaženejšiu trasu Bratislava – Žilina – Košice. Dopravca chce týmito zmenami zvýšiť záujem ľudí o komfortnejšie cestovanie v rýchlikoch.

Zníženie cien bude najvyššie pri cestách na dlhšie vzdialenosti, napríklad o 15 – 20 % pri dĺžke cesty nad štyristo kilometrov. Žiaci a študenti budú mať lístok do „jednotky“ o polovicu lacnejší. Vo vybraných rýchlikoch budú dva vozne 1. triedy, vrátane novej triedy 1 plus. Na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť jazdí denne minimálne štrnásť štátnych rýchlikov, v najsilnejší deň v piatok osemnásť a premávajú každé dve hodiny.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur. Jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko