Na domáce železnice pribudne Arriva, štvrtý osobný dopravca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlaky, štrajk
Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – K trom doterajším osobným železničným dopravcom na Slovensku pribudne štvrtý. Súkromná spoločnosť Arriva Service, s. r. o., člen skupiny Arriva, začne 5. marca prevádzkovať z Prahy cez Vlársky priesmyk do Trenčína jeden pár vlakov týždenne. Expres bude premávať z českej metropoly s príchodom do centra stredného Považia v sobotu popoludní a s odchodom naspäť v nedeľu. Ide o novinku v rámci prvej zmeny cestovného poriadku železničnej dopravy vstupujúcej do platnosti v nedeľu 28. februára. Ako Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), manažér infraštruktúry, v piatok informovali, v cestovnom poriadku nenastali žiadne výrazné zmeny s výnimkou zmien zavedených 18. januára.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), ktorá je stále dominantným osobným dopravcom na železniciach, bude naďalej prevádzkovať päť rýchlikov zavedených ako nové od 18. januára po zastavení prevádzky IC vlakov. „Z dôvodu výluky v úseku Dolný Hričov – Žilina zriaďovacia stanica budú jazdy vlakov upravované od 2. marca do 19. júna 2016 vrátane zavedenia náhradnej autobusovej dopravy,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Rýchlik 603 od 18. januára zmenil názov Čingov na RWE.

Súkromný prepravca RegioJet, a.s. zrušil zahlásené tri páry vlakov navyše na trati Bratislava – Košice, ktoré boli odriekané od 17. decembra 2015. Spoločnosť ich totiž okrem ďalších troch párov vlakov reálne neprevádzkovala. Novinkou je, že jeden vlak tohto dopravcu na trati Bratislava – Komárno bude zastavovať na zastávke Rovinka na znamenie.

Ďalší privátny dopravca Leo Express, a.s. predĺžil vlak zo Spišskej Novej Vsi do Prešova a zároveň pridal nový vlak na trati Prešov – Košice. Spoločnosť zrušila vlak Spišská Nová Ves – Praha, tento je však nahradený novým párom vlakov Košice – Prešov a Prešov – Praha.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia