Majitelia domov môžu v marci žiadať o dotáciu na zatepľovani

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, hypotéka, bývanie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Majitelia rodinných domov môžu podať žiadosť o príspevok z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR na zateplenie rodinných domov od 16. marca tohto roku. Predseda vlády SR Robert Fico spolu so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Františkom Palkom na vyhlásili prvú výzvu na predkladanie žiadostí.

Termín ukončenia podávania žiadostí je 12. apríla tohto roku, respektíve, keď sa naplní kapacita tisíc žiadostí, ktorým plánuje ministerstvo v prvej výzve vyhovieť. Ďalšia výzva na predkladanie žiadostí by mala byť vyhlásená po tomto dátume. Ministerstvo v súčasnosti podľa Palka eviduje 4 tis. ľudí, ktorí sa už zaregistrovali na webovej stránke www.zatepluj.sk a prejavili záujem o príspevok na zatepľovanie.

O vyhovení žiadosti by sa malo rozhodovať na základe poradia uchádzačov

Záujemcovia o príspevok môžu od utorka 16. februára začať vypĺňať elektronický formulár na podanie žiadostí, ktorý je dostupný na spomínanej stránke, v sekcii „podávanie žiadostí“. Po vyplnení elektronického formulára a jeho odoslaní bude pridelené uchádzačovi identifikačné číslo a vygenerovaná listinná podoba žiadosti. Listinnú podobu žiadosti spolu s príslušnými prílohami má žiadateľ predložiť ministerstvu do piatich pracovných dní odo dňa odoslania elektronickej podoby žiadosti. O vyhovení žiadosti by sa malo rozhodovať na základe poradia uchádzačov.

Podľa Františka Palka je cieľom tohto opatrenia zvýšiť kvalitu bývania a predĺženie životnosti rodinných domov. „Toto opatrenie má aj ďalšie efekty, napríklad výroba príslušných izolačných materiálov. Máme na Slovensku firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou takýchto materiálov a pokiaľ tu bude masívna podpora pri rodinných domoch, tak musí byť aj tlak na väčšiu výrobu. Čiže nové pracovné miesta a hospodársky rast. Potom si treba uvedomiť, že niekto bude musieť realizovať tieto zatepľovania a pôjde najmä o malé firmy, pretože tu sa asi nebudú hlásiť stavebné giganty na realizáciu zateplenia rodinného domu,“ uviedol premiér Robert Fico.

Na Slovensku býva v rodinných domoch zhruba 800 tisíc ľudí

Majitelia rodinných domov môžu na ich kompletné zateplenie získať od štátu príspevok do 30 % oprávnených a uhradených nákladov. Dotácia bude najviac 6 500 eur, vrátane 500 eur na projektovú dokumentáciu zateplenia domu a energetický certifikát. Ministerstvo plánuje na celý projekt vynaložiť približne 30 mil. eur. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka vlády. Na Slovensku býva v rodinných domoch zhruba 800 tis. ľudí. Z celkového počtu rodinných domov je zateplených 35 % a z bytových domov 50 %.

Podmienkou získania dotácie je, aby rodinný dom bol daný do užívania aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 metrov štvorcových.

O dotáciu bude možné požiadať aj na rodinné domy, ktoré boli zateplené po 31. decembri 2014. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia rodinného domu bude príspevok poskytnutý do 90 dní. Kto požiada o dotáciu pred začiatkom zateplenia, musí ho zabezpečiť do dvanástich mesiacov a potom začne plynúť uvedená lehota. Rodinný dom musí byť využívaný výlučne na bývanie na Slovensku a na jeho zateplenie nesmela byť už poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRVláda SR