Čo hotelieri ušetria na dani z pridanej hodnoty, to musia investovať, cena práce stúpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grand Hotel v Starom Smokovci
Grand Hotel v Starom Smokovci. Foto: ilustračné, SITA/Radoslav Maťaš

BANSKÁ BYSTRICA 2. júna (WebNoviny.sk) – Príplatky zamestnancom za prácu v noci a cez víkendy spôsobili v hotelierstve nárast ceny práce o 10 až 15 percent.

Polovica nákladov

Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák s tým, že toto je pre hotelierov dosť veľký zásah, lebo cena práce predstavuje u nich až 45 až 50 percent celkových nákladov a „cena práce pritom neustále stúpa“.

Zvyšovanie príplatkov bolo rozdelené do dvoch fáz. Prvá z nich je účinná už od 1. mája 2018 a druhá fáza od 1. mája 2019. Príplatky za prácu cez víkend a nočnú prácu upravuje Zákonník práce.

Investície do budúcnosti

V poslednej chvíli podľa Harbuľáka prišlo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre ubytovacie služby od začiatku roka na 10 % z pôvodných 20 %. Prostriedky ušetrené na odvedení tejto dane štátu však hotelierom väčšinou neostanú a musia ich investovať.

„Ak chceme byť konkurencieschopní, musíme ušetrené prostriedky investovať,“ uviedol zástupca asociácie s tým, že niektorí to investujú do zamestnancov a iní do zariadenia prevádzok. „Nájdu sa aj takí, ktorí si to nechajú vo vrecku, ale tí na tomto trhu neprežijú, lebo sa im to skôr či neskôr vypomstí,“ dodal Harbuľák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek Harbuľák