10 zaujímavých faktov o reďkovkách. Prečo sa ich oplatí jesť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Reďkovka, reďkovky, zelenina
Fresh radishes on wooden table top view

Bez reďkovky si mnohí z nás nedokážu predstaviť chutný šalát. Je vhodnou prílohou rôznych jedál a konzumujeme ju aj samostatne. Viete však, prečo sa oplatí venovať jej viac pozornosti?

Čo treba o reďkovke vedieť

V jednej reďkovke nájdete veľké množstvo živín. Napríklad vitamín C, ktorý potrebujete prijímať každodenne. Telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.

Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.

Táto zelenina je bohatá aj na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Proti rakovine účinkujú tiež i ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.

Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.

Reďkovka, jedlo, zelenina
Foto: parentingwithouttears.com

Made in CHINA

Vedeli ste, že reďkovky pochádzajú z Číny? Odtiaľto sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia.

Čína
Foto: ilustračné, Thinkstock

Zdraví príbuzní

Príbuznou zeleninou reďkovke sú brokolica, chren a karfiol.

Brokolica, karfiol, zelenina
Broccoli and cauliflower close up on a cutting tableBroccoli and cauliflower close up on a cutting table www.thinkstockphotos.com

Teplé leto – ostré reďkovky

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo má tá istá odroda reďkoviek každý rok rozličnú chuť? Na tento fakt má vplyv, aké leto bolo v predchádzajúcom roku. Dlhé teplé letné mesiace znamenajú ostrejšie reďkovky.

Leto, teplo, slnko
Foto: SITA/AP

Platidlo

V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy.

Peniaze, utrácať, platiť, nakupovať, financie
Portrait of woman customer paying with money. Hands detail. www.thinkstockphotos.com

Veľké malé guľôčky

Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov.

Reďkovky, zelenina
Fresh beetroot isolated on white background www.thinkstockphotos.com

Zachránili Scarlett

Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.

Scarlett o hara.jpg

Rastú prirýchlo

Odborný rodový názov reďkoviek znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Táto zelenina skutočne rastie veľmi rýchlo, iba 25 dní.

Reďkovka, záhrada, sadiť
hands pulling radishes in vegetable garden, closeup www.thinkstockphotos.com

Noc reďkoviek

V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek

Noc redkoviek.jpeg
(zdroj: Wikimedia commons/Drew Leavy)

Pomoc pri nadúvaní

Reďkovky vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním.

Bolesť brucha, zápcha, nadúvanie
Blond woman with a painful expression sitting on a grey sofa at home with her hands placed on her stomach www.thinkstock.com

Zídu sa pri chudnutí

Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií.

Chudnutie, diéta, štíhla línia, váha
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať