Konzervant používaný pri výrobe niektorých amerických sladkostí škodí imunite. Úrady napriek tomu nereagujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čokoláda, pery, sladkosti
Niektoré konzervačné látky môžu byť škodlivé pre imunitný systém. www.thinkstockphotos.com

Konzervačný prostriedok na potraviny, používaný na predĺženie trvanlivosti takmer 1 250 produktov, môže poškodiť imunitný systém. Také sú závery štúdie, ktorú tento týždeň zverejnili v Medzinárodnom vestníku environmentálneho výskumu a verejného zdravia.

Výskumníci z Environmental Working Group (EWG) využili údaje z inštitúcie ToxCast, ktorá posudzuje zdravotné riziká chemikálií bežne pridávaných do potravín, ako aj perfluóralkylovaných a polyfluóralkylových zlúčenín (PFAS). Ukázalo sa, že imunite neprospievajú.

Tieto toxické zlúčeniny sa v rámci životného prostredia nachádzajú už takmer všade. V povrchových vodách, sedimentoch, vzduchu, pôde, kaloch a ľadovcoch, ako aj v divokej prírode a v ľuďoch. Predstavujú preto veľký problém, a to najmä v súčasnej pandémii.

Poškodzuje bunky

Testy na zvieratách preukázali, že syntetický antioxidant terc-butylhydrochinón (TBHQ), ktorý sa pridáva do potravín ako konzervačná látka, aby oddialil oxidáciu, reaguje s bunkami imunitného systému do takej miery, že ich až poškodzuje.

Už predchádzajúce štúdie dokázali, že TBHQ môže mať vplyv aj na to, ako dobre napríklad funguje v organizme vakcína proti chrípke. Môže tiež súvisieť s nárastom potravinových alergií a intolerancií v spoločnosti.

TBHQ sa pritom v potravinách používa už mnoho desaťročí a okrem predĺženia trvanlivosti produktu nemá žiadnu inú funkciu. Nachádza sa najmä v rôznych pochutinách či sladkostiach. Vedci upozorňujú na to, že tieto zistenia práve teraz predstavuje veľké riziko.

Nakoľko ochorenie COVID-19 je úzko spájané so správnou funkciou imunitného systému, zistenie, že niečo, čo ľudia bežne konzumujú, koronavírusu vlastne pomáha ovládnuť ľudský organizmus, vyvolalo vo vedeckej obci rozruch.

Zlúčeniny prenášané z obalov

Ako problém sa javia aj zlúčeniny PFAS, ktoré sa podľa amerických výskumníkov na potraviny prenášajú z obalových materiálov či zo spracovateľských zariadení. PFAS podľa epidemiológov takisto potláčajú imunitné funkcie a znižujú účinnosť vakcín.

Nedávno publikovaný výskum tiež zistil súvislosť medzi vysokými hladinami PFAS v krvi a závažnosťou priebehu ochorenia COVID-19. Prekvapivo predchádzajúce testovania na zvieratách a ľuďoch takéto následky nepreukázali.

Autori výskumu to pripisujú aj novým metódam testovania a odporúčajú ďalší výskum v tejto oblasti. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) napriek tomu najnovšie štúdie neberú do úvahy. Chyba je v legislatíve.

Aditíva ako TBHQ boli FDA schválené pred desiatkami rokov a agentúra nezohľadňuje nové vedecké metódy, ktoré prehodnocujú bezpečnosť potravinárskych chemikálií. Zároveň často umožňuje výrobcom potravín určiť, ktoré chemikálie sú bezpečné.

Bezpečnejšia verzia

Spracované potraviny je pritom možné vyrábať aj bez potenciálne škodlivých prísad. Jedinou možnosťou, ako sa konzumácii nezdravých látok vyhnúť, tak naďalej ostáva starostlivé čítanie obalov.

TBHQ je často, aj keď nie vždy, uvedený na štítku so zoznamom všetkých zložiek produktu. PFAS sa však môžu použiť pri výrobe balení potravín, najmä plastových obalov, v takom prípade tieto zložky v zozname uvedené nie sú.

Či sú tieto látky používané aj pri potravinách na európskom trhu zatiaľ jasné nie je, no Európska environmentálna agentúra (EEA) už v roku 2019 upozorňovala na zhoršujúce sa znečistenie životného prostredia práve zlúčeninami PFAS.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EEA Európska environmentálna agentúraEWG Enviromental Working GroupFDA Úrad pre kontrolu potravín a liečivToxCast