Vláda podľa PKS poškodila trhové prostredie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny, pečivo, šišky
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Potravinárska komora Slovenska (PKS) zaznamenáva v SR sústavný úpadok potravinárskeho priemyslu. „Vláde sa nielenže nepodarilo zvýšiť konkurencieschopnosť domácich potravinárskych podnikov, ale prijatou legislatívou vážne poškodila záujmy potravinárov,“ uviedla PKS vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla výkonná riaditeľka komory Jarmila Halgašová.

Zákony prijaté v poslednom období podľa PKS významne poškodzujú trhové prostredie, narušujú hospodársku súťaž a v konečnom dôsledku poškodzujú záujmy nielen predajcov a domácich výrobcov potravín, ale aj záujmy spotrebiteľov. Podľa potravinárov ide najmä o zákon o obaloch vrátane návrhov jeho vykonávacích predpisov, novelu zákona o spotrebnej dani z liehu, novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, novelu zákona o potravinách, ako aj o nariadenia vlády SR, ktorými sa povoľuje „predaj z dvora“ pre produkty živočíšneho pôvodu priamo v mestách a povoľuje sa činnosť v prevádzkach živočíšneho pôvodu za znížených hygienických štandardov.

PKS si uvedomuje, že globálna kríza zasiahla celý priemysel. „V tomto období by však mali byť prijímané opatrenia, ktoré by zvýšili domácu spotrebu a posilnili konkurencieschopnosť priemyslu,“ zdôraznila. „Potravinári boli postavení do úlohy štatistov, keď namiesto prizývania na spoluprácu museli problémovú legislatívu riešiť až v poslednej chvíli,“ uviedla Halgašová. Ako pripomenula, veľa právnych predpisov bolo prijímaných v skrátenom legislatívnom konaní bez predchádzajúcej verejnej diskusie. „Namiesto zlepšovania podmienok pre podnikanie s cieľom zvyšovania ich konkurencieschopnosti takto potravinári čelia novým a novým administratívnym prekážkam v podnikaní,“ zhrnula Halgašová.

Pozíciu, v ktorej sa slovenskí potravinári nachádzajú, považuje PKS za vážnu. „Počas rokov 2005 až 2009 klesol počet pracovných miest o 3 970. Tento negatívny vývoj sa odzrkadlil na celkovej nezamestnanosti, keďže jedna pracovná pozícia v potravinárskom priemysle na seba viaže ďalších 6 až 7 pracovných miest,“ uviedla komora. PKS poukazuje na skutočnosť, že v Európskej únii je potravinársky priemysel s 13,5-percentným podielom najvýznamnejším zamestnávateľom spomedzi priemyselných odvetví. Na Slovensku sa potravinársky priemysel podieľa na zamestnanosti len 1,6 percentom.

Nepriaznivý vývoj zaznamenal potravinársky priemysel aj v obchodnej bilancii. Slovenskí potravinári majú problémy nielen s umiestnením svojich výrobkov na zahraničných trhoch, ale situácia sa zhoršuje v schopnosti umiestniť výrobky na domácom trhu. V dôsledku toho sa každoročne výrazne zvyšuje množstvo dovážaných potravín v porovnaní s množstvom potravín exportovaných. Kým v roku 2008 sa dovážané potraviny podieľali na celkovom dovoze 5,8 percentami, v roku 2009 sa na celkovom dovoze potraviny podieľali už 7 percentami. Bilancia obchodu s potravinami v roku 2008 predstavovala zápornú hodnotu 871,7 mil. eur. V roku 2009 sa ešte prehĺbila na takmer 950,2 mil. eur.

PKS upozorňuje, že potravinári na Slovensku nestačia s dychom európskym výrobcom potravín. Budúcu vládu podľa Halgašovej žiada o pomoc a aby svojimi konkrétnymi opatreniami venovala potravinárskemu priemyslu náležitú pozornosť. Podľa potravinárov sa to odrazí nielen v zlepšení postavenia domácich výrobcov potravín, ale aj v celkovej zamestnanosti a na kvalite života občanov SR.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jarmila Halgašová
Firmy a inštitúcie PKS Potravinárska komora SlovenskaVláda SR