Video: Van Avermaet po sóle vyzliekol Sagana zo žltého dresu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tour de France

LE LIORAN 6. júla (WebNoviny.sk) – V piatej etape cyklistickej Tour de France z Limoges do Le Lioran (216 km) Peter Sagan prišiel o žltý dres lídra týchto najslávnejších etapových pretekov. Vyzliekol ho z neho Belgičan Greg van Avermaet z tímu BMC Racing, ktorý v náročnom kopcovitom profile predviedol v záverečných 17 km víťazné sólo a stal sa novým vedúcim mužom podujatia.

Sagan prišiel do cieľa na 110. mieste s väčším časovým odstupom 23:45 min aj vzhľadom na inú tímovú taktiku Tinkoffu a nebránenie žltého trička. Dvadsaťšesťročný Žilinčan odjazdil v drese lídra TdF tri etapy, čím prepísal historické štatistiky slovenskej cyklistiky. Sagan síce prišiel o žltý dres lídra, ale udržal si obľúbený zelený. Na čele bodovacej súťaže vedie o štyri body pred Britom Markom Cavendishom.

Chcel som ísť do úniku na začiatku etapy, ale pelotón ma nenechal odísť. Rafal Majka to skúsil raz a podarilo sa mu to. Nie jaždý deň je ideálny. Uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ uviedol Peter Sagan aj na webe pluska.sk.

Van Avermaet vyťažil z pôvodne deväťčlennej skupiny v úniku

Špecialista na klasiky Van Avermaet vyťažil z pôvodne deväťčlennej skupiny v úniku, ktorá sa neskôr rozdrobila na menšie a práve Van Avermaet mal napokon najviac síl pre záverečné sólo. Dosiahol víťazný čas bol 5:31:36 h. Na druhom mieste prišiel do cieľa Avermaetov krajan Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) s odstupom 2:34 min, tretí skončil Poliak Rafal Majka z tímu Tinkoff s mankom 5:04 min.

Byť v žltom drese lídra je skvelý pocit, splnenie sna. Mal som radosť vlani z prvého etapového víťazstva, ale teraz mám na konte okrem triumfu v etape aj žlté tričko. Takéto niečo sa deje raz za život a zajtra si to užijem čo najviac, ako sa bude dať. Dnes som sa cítil dobre, s Thomasom de Gendtom sme boli najsilnejší. V záverečnom stúpaní sa mi išlo dobre a veril som si, že ho môžem udržať za sebou. Chcel som získať žltý dres a dnes som zacítil šancu. Neviem, ako dlho si ho udržim, stačí mi aj jeden deň. Potom uvidím, čo sa bude dať robiť. Pyreneje budú pre mňa dosť ťažké,“ povedal Van Avermaet v prvej reakcii na webe Tour de France.

Ak prvé štyri etapy na cyklistickej Tour de France v duchu tradície patrili šprintérom, stredajšia piata bola prvou zaťažkávajúcou skúškou v kopcoch. Organizátori ešte pred príchodom do Pyrenejí dopriali cyklistom prvú väčšiu porciu kilometrov v horách Centrálneho masívu. Na 216 km dlhej trase medzi Limoges a lyžiarskym strediskom Le Lioran sa nachádzalo šesť kategorizovaných stúpaní, päť z nich v druhej polovici etapy.

Tridsaťjedenročný belgický špecialista na klasiky Van Avermaet si pripísal druhé etapové víťazstvo na Tour de France v kariére, premiérové dosiahol vlani, keď v dojazde 13. etapy do Rodez zdolal Petra Sagana. V tejto sezóne dosiahol tretie individuálne prvenstvo – vo februári vyhral klasiku Omloop Het Nieuwsblad, potom 6. etapu na Tirreno-Adriatico. Na marcových etapových pretekoch v Taliansku sa tešil aj z celkového triumfu, vo všetkých troch prípadoch na druhom mieste skončil Peter Sagan. Van Avermaet má v priebežnom celkovom poradí vyše päťminútový náskok pred Julianom Alaphilippom (Etixx-QuickStep) a Alejandrom Valverdem (Movistar). Peter Sagan síce prišiel o žltý dres lídra, ale udržal si obľúbený zelený. Na čele bodovacej súťaže vedie o štyri body pred Markom Cavendishom.

Obrazom: Najkrajšie momenty piatej etapy Tour de France

Na čele jazdili najmä Sky a Tinkoff

Úvodnú stredajšiu horskú prémiu na 17. kilometri Côte de Saint-Léonard-de-Noblat (dĺžka 6,8 km, sklon 3,9 %) vyhral Jasper Stuyven a pripísal si piaty bod na čele poradia vo vrchárskej súťaži. Potom z pelotónu ušla skupina deviatich jazdcov, v ktorej ohrozovali žlté tričko Petra Sagana najmä Greg van Avermaet (BMC), ktorý za Slovákom zaostával iba o 18 sekúnd. Na čele hlavného balíka jazdili najmä Sky a Tinkoff. V úniku zrejme všetko nefungovalo podľa predstáv a na rovine sa vpredu osamostatnili Van Avermaet, Andrij Grivko (Astana) a Thomas de Gendt (Lotto Soudal). Posledný menovaný bral dva body na druhej horskej prémii Côte du Puy Saint-Mary (1,7 km, 5,2 %), víťazstvo v rýchlostnej prémii ukoristil Van Avermaet, Peter Sagan si pripísal tri body za 13. miesto. Po tomto momente mala vedúca trojica až 15-minútový náskok pred pelotónom a šanca Petra Sagana na udržanie si žltého dresu bola veľmi malá.

Van Aver-mate le peloton ! / @GregVanAvermaet wins ! #TDF2016 pic.twitter.com/eqB57Ldd3T— Le Tour de France (@LeTour) 6. júla 2016

Sagan stratil kontakt na hlavný balík

Päťdesiat kilometrov pred páskou sa však začalo v pelotóne zrýchľovať, iniciatívy na čele sa ujal tím Movistar a náskok úniku výrazne klesal. Na ďalšom trojkovom kopci Col de Neronne (7,1 km, 3,0 %) získal De Gendt ďalšie dva body.

Najťažšie stúpanie dňa Pas de Peyrol (5,4 km, 8,1 %) sa išlo v hlavnom balíku vo vysokom tempe, viacerí jazdci stratili kontakt vrátane Petra Sagana a bolo jasné, že vo štvrtok sa už do žltého dresu neoblečie. Tridsať kilometrov pred cieľom mala trojica na čele k dobru sedem a pol minúty. Na vrchole Pas de Peyrol vo výške 1589 m bol prvý De Gendt a po ďalších piatich bodoch sa stal virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže, z popredia sa vytratil Grivko. Van Avermaet sa na kopci Col du Perthus (4,4 km, 7,9 %) 17,4 km pred cieľom odpútal od De Gendta a útočil na etapové víťazstvo aj žlté tričko. Jazdec tímu BMC si utvoril náskok a bol prvý na vrchole stúpania – získal päť bodov do vrchárskej súťaže, De Gendt si pripísal tri body.

Na začiatku posledného kopca tretej kategórie Col de Font de Cére (3,3 km, 5,8 %) 6 km pred cieľom mal pred pelotónom náskok takmer šiestich minút, za ním De Gendt zaostával o minútu a pol. Van Avermaet sa napokon po päť a pol hodine objavil v cieli a oslavoval životné víťazstvo. V skupine favoritov sa ešte diali veci, nastúpil Bardet a Contador začal strácať. Potom sa tempa ujal opäť Movistar a snažil sa čo najviac vzdialiť sa Contadorovi. Ten nakoniec nabral na favoritov manko ďalších 33 sekúnd. „Alberto zaostal, ale určite sa ešte vráti. Počkajte si na to, sme tu pre neho,“ povedal Peter Sagan na adresu Alberta Contadora.

Vo štvrtkovej 6. etape z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu (190,5 km) si jazdci trochu oddýchnu od kopcov, v programe budú dve stúpania tretej a jedno stúpanie štvrtej kategórie. Posledné na Côte de Saint-Antonin-Noble-Val sa nachádza 40 km pred cieľom. Finiš na rovine by mal patriť najrýchlejším jazdcom a môže byť ohrozený zelený dres Petra Sagana.

Výsledky – Tour de France 2016 – streda:

5. etapa (Limoges – Le Lioran, 216 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 5:31:36 h, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal +2:34 min, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša – obaja +5:04, 5. Daniel Martin (Ír.) Etixx-QuickStep, 6. Bartosz Huzarski (Poľ.) Bora-Argon 18 – obaja +5:07,… 110. Peter Sagan (SR) Tinkoff +23:45

Priebežné celkové poradie po 5. etape (žltý dres): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 25:34:46 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +5:11 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +5:13, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5:14, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 6. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin – obaja +5:17,… 76. Peter Sagan (SR) Tinkoff +23:37

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 150 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 146, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 142, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 89, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 87, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 67

Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 13 bodov, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 11, 3. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 5

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep 25:39:57 h, 2. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin, 3. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo – obaja +6 s

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeAndré GreipelChristopher FroomeDaniel MartinJoaquim RodríguezJulian AlaphilippeMarcel KittelMark CavendishPeter SaganRafal Majka