Kližanovi sa v Hamburgu darí, postúpil už do semifinále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan absolvoval premiérový vzájomný duel so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom. Foto: SITA/AP

HAMBURG 15. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako siedmy zvíťazil nad Španielom Danielom Gimenom-Traverom za 77 minút s prehľadom 6:4, 6:3 v piatkovom štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 German Tennis Championships v nemeckom Hamburgu (dotácia 1 514 495 eur, antuka vonku).

Od pondelka 27-ročný Bratislavčan Kližan síce v úvode okamžite inkasoval rebrejk na 1:1, ale z manka 15:40 sa presadil na príjme v piatom geme a už si udržal náskok. Navyše, do druhej časti vstúpil brejkom a zdalo sa, že definitívne preberá kontrolu nad vývojom. Platilo to však až od skóre 1:2. Preklopil totiž na 4:2 a záver zvládol vrátane vymazania dvoch jednotlivých brejkbalov pri skóre 4:3 v geme, v ktorom viedol 30:0. Následne ešte raz zabral na returne.

Momentálne 47. hráč hodnotenia Kližan zvýšil v bilancii proti tridsiatnikovi Gimenovi-Traverovi (156., najvyššie bol na 48. priečke) na 3:1, hoci spočiatku zaostával. V sobotňajšom semifinále ľaváka vyzve 36-ročný francúzsky veterán Stéphane Robert (83.), ktorému sa zverenec Martina Hromeca pokúsi odplatiť nezdar 0:6, 6:7 (2), 4:6 z 3. kola predvlaňajších melbournských grandslamových Australian Open na tvrdom povrchu. V semifinále v hornej polovici žrebu si zmerajú sily Argentínčan Renzo Olivo a uruguajská trojka podujatia Pablo Cuevas.

Supervýkon dnes. Zaslúžil som si vyhrať. Súpera som prevyšoval všetkými zbraňami na kurte, dobrý zápas z mojej strany,“ skonštatoval Martin Kližan po svojom triumfe nad Danielom Gimenom-Traverom. K semifinálového súperovi Stéphanovi Robertovi prostredníctvom reakcie, ktorú sprostredkoval manažér Jozef Korbel, poznamenal: „Je to nevyspytateľný hráč, už som s ním raz prehral. Má horší renking ako ja, ale je tiež v semifinále, takže určite má formu. Pre mňa už je toto veľký úspech, že po takom zranení, aké som mal, hneď na prvom turnaji ATP som už v semifinále. Ešte však nie je koniec, dá sa dosiahnuť viac.

Kližan už má istotu prémie 73 690 eur brutto a 180 bodov do počítačového poradia. V nezáväznom online prepočte sa aktuálne nachádza na 39. pozícii, prípadný celkový triumf by ho vyniesol odhadom približne na 28. priečku (záležalo by aj na výsledkoch iných hráčov do konca tohto týždňa), jeho oficiálny rekordom je 24. miesto.

Držiteľ štyroch singlových trofejí na hlavnej profesionálnej úrovni Kližan vo februári získal primát na prestížnej „päťstovke“ na harde v hale v holandskom Rotterdame, od polovice marca však viac ako dva mesiace chýbal v súťažnom dianí pre plantárnu fascitídu na pravej nohe.

Kližan sa úspešným ťažením v Hamburgu pripravil o možnú prípadnú dodatočnú nomináciu na budapeštianske antukové stretnutie Maďarsko – SR v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2016 reprezentačných družstiev mužov (15. – 17. júla). Slováci po piatku vedú zásluhou Andreja Martina a Jozefa Kovalíka sľubne 2:0.

Dvojhra – štvrťfinále:

Martin Kližan (SR-7) – Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 6:4, 6:3 za 77 minút

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Kližan