Iracká armáda dobyla na východe Mósulu ďalších šesť štvrtí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iracké špeciálne jednotky
Prestrelkám z ručných strelných zbraní a mínometnej paľbe predchádzalo delostrelecké ostreľovanie, ktorým si iracká vládna armáda 'vyčistila' terén pre svoj postup. Foto: SITA/AP

BAGDAD 4. novembra (WebNoviny.sk) – Elitné protiteroristické jednotky irackej armády oslobodili v piatok ďalších šesť štvrtí na východe irackého Mósulu, ktoré doteraz ovládala džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

Informoval o tom veliteľ operácie na oslobodenie Mósulu, generál Abdal Amír Rašíd. Dodal, že iracká armáda spôsobila protivníkovi straty na živej sile i technike. Iracké vládne sily zaznamenali úspech v postupe smerom na Mósul deň po tom, ako sa na internete objavila audionahrávka s hlasom pripisovaným vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu, v ktorej vyzval svojich ozbrojencov, aby udržali Mósul za každú cenu.

Agentúra AP v piatok informovala, že islamistickým jednotkám verným Baghdádímu sa pri raketovom útoku podarilo zasiahnuť a vyradiť tak z boja jeden tank typu Abrams. Posádke – príslušníkom irackých vládnych jednotiek – sa z tanku podarilo vyviaznuť zrejme bez zranení, dodala AP. Podľa AP sa východne od Mósulu odohrávajú zatiaľ najzúrivejšie boje od spustenia ofenzívy irackej vládnej armády a jej spojencov, ktorých cieľom je oslobodiť toto mesto od Islamského štátu, vládnucemu tam od leta 2014.

Prestrelkám z ručných strelných zbraní a mínometnej paľbe predchádzalo delostrelecké ostreľovanie, ktorým si iracká vládna armáda „vyčistila“ terén pre svoj postup. AP informovala, že na bojiskách v meste sú odstavené buldozéry a iné vozidlá, ktoré tam nastražil IS. Predpokladá sa, že sú v nich výbušniny a sú pripravené na samovražedné atentáty. Elitné jednotky irackej armády začali aj útok na hustejšie osídlené štvrte ležiace západne od už dobytej štvrte Gugdžalí, ktorú iracké jednotky oslobodili od islamistov v utorok.

Napriek úspešnému postupu vládnych síl k východnému okraju Mósulu by boj o poslednú baštu IS v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi; okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia urputné boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia