E-maily o Clintonovej neposkytla ruská vláda, tvrdí Assange

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Clintonová
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 4. novembra (WebNoviny.sk) – Zakladateľ platformy WikiLeaks Julian Assange odmietol tvrdenia, že zdrojom e-mailov, ktoré hackeri získali z prostredia americkej Demokratickej strany, je ruská vláda.„Môžeme povedať, že ruská vláda nie je týmto zdrojom,“ povedal Assange v rozhovore, ktorý v sobotu odvysiela televízia RT. Rozhovor realizovala britská spoločnosť Dartmouth Films a predala ho RT, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho stíhajú vo veci znásilnenia, v rozhovore tvrdí, že prezidentská kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová nepravdivo uviedla, že podľa amerických spravodajských služieb je zdrojom e-mailov je Rusko.

Platforma WikiLeaks už niekoľko týždňov zverejňuje e-maily, ktoré získali hackeri z prostredia Demokratického národného výboru (DNC), riadiaceho orgánu Demokratickej strany. Majú pochádzať z osobného účtu Johna Podestu, bývalého poradcu Bieleho domu, ktorý teraz šéfuje prezidentskej kampani Hillary Clintonovej.

Napríklad v pondelok platforma zverejnila e-maily, z ktorých vyplýva, že Clintonová mohla dopredu vedieť znenie niektorých otázok položených v televíznych debatách v priebehu straníckych primárok. Po zverejnení mailov televízia CNN oznámila, že ukončila spoluprácu s prominentnou politickou analytičkou Donnou Brazileovou, ktorá mala otázky posunúť Clintonovej tímu.

Demokrati platformu WikiLeaks obvinili, že za únikom sú hackeri ruských tajných služieb a zverejnením mailov pomáha republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováJulian Assange