Východne od Mósulu sa bojuje, šiitské milície dobyli 46 obcí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mosul
Foto: SITA/AP

BAGDAD 2. novembra (WebNoviny.sk) – Nové boje vypukli v stredu medzi vládnymi jednotkami a príslušníkmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrti Gugdžalí na východnom okraji irackého mesta Mósul. Túto časť mesta pritom vládne sily v utorok od IS oslobodili.

Ako vo svojej správe spresnila agentúra DPA, vojenskí technici sa v Gugdžalí pokúšali odstrániť míny a výbušniny nastražené bojovníkmi IS. Nemenovaný oficiálny zdroj pre DPA dodal, že v Gugdžalí je zničená väčšina budov, obchodov i domov.

Zneškodnili aj autá s nastraženou výbušninou

Podľa správy agentúry AP iracká armáda naďalej kontroluje východný okraj Mósulu. Iracký brigádny generál Hajdar Fázil informoval, že iracké jednotky kvôli zlej viditeľnosti pozastavili ofenzívu v oblasti mesta Mósul.

Šiitské polovojenské Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaábi), ktoré sa po boku vládnych síl a ich spojencov zapájajú do oslobodzovania Mósulu, dobyli už 46 dedín ležiacich západne a juhozápadne od Mósulu. Ide o územie s rozlohou viac ako 590 kilometrov štvorcových, uviedol nemenovaný predstaviteľ týchto milícií pre agentúru DPA. Šiitské oddiely zneškodnili aj 20 áut s nastraženou výbušninou a zabili desiatky islamistov.

DPA súčasne informovala, že spojené jednotky irackej armády a polície a ďalších ozbrojených skupín spustili svoju operáciu 20 kilometrov južne od Mósulu, v blízkosti lokality Hammam al-Álil. Po jej dobytí a po oslobodení najbližších miest a dedín chcú tieto jednotky zaútočiť na južný okraj Mósulu a následne preniknúť do mesta pri západnom brehu rieky Tigris. Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala 17. októbra. Očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do tejto blízkovýchodnej krajiny z roku 2003.

Bitka o Mósul môže trvať celé týždne

Na pozície IS útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V meste sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí.

Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však IS utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát