Šéf OSN odvolal veliteľa mierových síl v Južnom Sudáne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pan Ki mun
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun počas svojho posledného prejavu. New York, 20. september 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 2. novembra (WebNoviny.sk) – Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odvolal veliteľa medzinárodných mierových síl v Južnom Sudáne po tom, ako ho „hlboko zarmútili“ závery vyšetrovania ohľadne smrtiacich útokov, ktorých terčom bol v júli tamojší komplex OSN, poskytujúci útočisko 27.000 vysídleným osobám.

Odvolanie kenského generálplukovníka Johnsona Mogou Kimaniho Ondiekiho oznámil hovorca OSN Stéphane Dujarric krátko po utorkovom zverejnení správy nezávislých vyšetrovateľov, informovala agentúra AP.

Správa nezávislých vyšetrovateľov kritizuje velenie misie v Južnom Sudáne

Uvedená správa v súvislosti s júlovým násilím ostro kritizuje velenie mierovej misie OSN v Južnom Sudáne, ako i jej príslušníkov z Číny, Etiópie, Nepálu a Indie.

Vysokopostaveným dôstojníkom vyčíta „chýbajúce vodcovstvo“, ktoré vyústilo do „chaotickej a neúčinnej odozvy“ na útoky v komplexe známom ako Dom OSN. Mierotvorcovia tiež podľa vyšetrovateľov neodpovedali na útok, ktorého terčom bol blízky tábor, kde ozbrojení vojaci okrádali, bili, znásilňovali či zabíjali členov personálu OSN, humanitárnych pracovníkov a miestnych spolupracovníkov.

Juhosudánski vojaci znásilnili niekoľko cudziniek a komplex OSN vyrabovali

Vyčíňanie juhosudánskych vojakov v objektoch OSN pri hlavnom meste Džuba si podľa údajov agentúry DPA vyžiadalo najmenej 73 mŕtvych. Organizácia Human Rights Watch uviedla, že príslušníci juhosudánskych vládnych síl vtedy okrem iného zabili novinára patriaceho k tej istej etnickej skupine ako povstalecký vodca Riek Machar, znásilnili niekoľko cudziniek a komplex OSN vyrabovali.

Medzinárodná misia UNMISS v Južnom Sudáne, kde od roku 2013 zúri občianska vojna, má približne 16.000 príslušníkov.

Konflikt v Južnom Sudáne si vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a zhruba 2,5 milióna ľudí donútil opustiť svoje domovy. Aprílové vytvorenie spoločnej vlády malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, v júli však boje vypukli opäť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun