Austrália zvažuje doživotný zákaz pre migrantov na člnoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

CANBERRA 31. októbra (WebNoviny.sk) – Austrália predstavila striktné plány doživotného zákazu udelenia vstupných víz pre žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú dostať do krajiny na člnoch. Podľa premiéra Malcolma Turnbulla tento navrhovaný krok vyšle pašerákom ľudí varovný signál, informovala v nedeľu stanica BBC.

Dané opatrenie sa má vzťahovať aj na osoby, ktoré do Austrálie prichádzajú ako turisti alebo obchodní cestujúci. Platiť má dokonca aj pre ľudí, ktorí uzavreli manželstvo s austrálskym štátnym príslušníkom či príslušníčkou. Zamýšľaný nový zákon bude ešte v priebehu tohto týždňa predložený v parlamente na prerokovanie.

Austrálske úrady transportujú migrantov, ktorí prichádzajú na člnoch, do záchytných stredísk na Nauru a Papue Novej-Guinei. Ak sa aj potvrdí, že ide o skutočných utečencov, presídliť sa do Austrálie im nie je dovolené; môžu sa vrátiť domov, usadiť sa na Nauru či Papue Novej-Guinei alebo odísť do inej krajiny.

Nová právna norma by sa vzťahovala na všetkých migrantov, ktorí boli odoslaní do zmienených záchytných stredísk od 19. júla 2013. Legislatíva by sa v prípade schválenia priamo dotkla približne 3000 dospelých migrantov, nie však detí, ktoré tvoria výnimku. Opozícia sa zatiaľ nevyjadrila, či tento návrh podporí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia