Video: Taliansko zasiahlo silné zemetrasenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliansko opäť zasiahlo silné zemetrasenie, napáchalo veľké škody
Zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré zasiahlo strednú časť krajiny, bolo vôbec najsilnejším v Taliansku od roku 1980. 30. október, 2016. Foto: SITA/AP

RÍM 31. októbra (Webnoviny.sk) – Desiatky ľudí utrpeli zranenia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,6, ktoré v nedeľu zasiahlo stredné Taliansko a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie (INGV) k zemetraseniu došlo o 07.40 h SEČ a jeho epicentrum sa nachádzalo v Národnom parku Sibillini, hornatej oblasti ležiacej v regiónoch Marche a Umbria, približne 120 kilometrov severovýchodne od Ríma. Úrady dosiaľ nenahlásili žiadne obete na životoch, zranenia však utrpelo najmenej 20 ľudí.

Obrazom: Zemetrasenie v Taliansku

Bez strechy nad hlavou by ostalo 25 000 ľudí

Po zemetrasení zostalo vyše 25.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Vyhlásil to v pondelok predseda regionálnej vlády Luca Ceriscioli, ktorého cituje agentúra DPA. O svoj domov prišli aj mnohí obyvatelia v susednom regióne Umbria. Obyvatelia, ktorí prišli o príbytky, budú dočasne premiestnení do pobrežných oblastí a ubytovaní v hoteloch. Bez elektrickej energie zostalo približne 15.000 ľudí, pričom mnohí z nich nemajú prístup k zdrojom pitnej vody.

Najväčšie materiálne škody na historických pamiatkach boli napáchané v stredovekom meste Norcia ležiacom v Umbrii, ktoré bolo najbližšie k epicentru zemetrasenia. Došlo tu k zničeniu dvoch kresťanských chrámov – Baziliky sv. Benedikta zo 14. storočia a Konkatedrály sv. Márie Argentejskej zo 16. storočia.

https://www.youtube.com/watch?v=v6Zo9jHsBRs

Zemetrasenie bolo najsilnejšie od roku 1980

V Norcii sa zrútili aj rozsiahle úseky rímskych mestských hradieb, ktoré boli poškodené už počas predchádzajúcich otrasov 26. októbra, ako aj augustového zemetrasenia. Veľmi rozsiahle škody boli zaznamenané v dedine Arquata del Tronto, pričom úrady nevylučujú, že obec by mohla za týchto okolností aj zaniknúť.

Nedeľňajšie zemetrasenie s magnitúdou 6,6 bolo najsilnejším v Taliansku od roku 1980, keď krajinu postihli otrasy s magnitúdou 6,9 a v okolí mesta Neapol si vyžiadali zhruba 3000 obetí na životoch. Taliansky premiér Matteo Renzi prisľúbil, že jeho vláda podporí obnovu zničených budov v najširšej možnej miere.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi