Požiar spustošil hotel Royal Clarence, najstarší v Anglicku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Požiar zničil najstarší hotel v Anglicku
Hotel Royal Clarence hasilo 150 hasičov. Exeter, 29. októbra 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 29. októbra (WebNoviny.sk) – Z hotela Royal Clarence v meste Exeter, ktorý je považovaný za vôbec najstarší v Anglicku, sa po rozsiahlom požiari zachovalo okrem fasády len veľmi málo. Uviedol to v sobotu na svojej webovej stránke britský denník Guardian.

Požiar vypukol v piatok ráno okolo 05.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) v neďalekej umeleckej galérii. Hasiči ho ani po vyše 24 hodinách úplne nedostali pod kontrolu. V hasení nastal značný pokrok po tom, ako sa im podarilo odstaviť prasknutý plynovod.

Plamene sa tak podľa sobotňajšieho vyjadrenia požiarnikov už zrejme ďalej nešíria. Stihli však spustošiť hotel Royal Clarence aj niekoľko ďalších historických budov v centre Exeteru. Na mieste zasahovalo v najhoršej fáze požiaru až 150 hasičov, ktorí používali štyri vysokozdvižné plošiny. Na hasenie ohňa čerpali vodu z neďalekej rieky Exe.

„Pri incidente sa našťastie nikto nezranil, prišla sme však o historickú budovu, ktorá bola dominantou mesta. Šírenie požiaru umocnila konštrukcia týchto historických budov,“ uviedol pre Guardian veliteľ miestnych hasičov Lee Howell. Royal Clarence bol postavený v roku 1769. Komplex bol podľa historika Todda Graya z Univerzity v Exeteri vôbec prvým, ktorý začal v Anglicku používať označenie hotel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia