Merkelová porušila tradíciu, nejde na zjazd sesterskej CSU

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 29. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je zároveň predsedníčkou Kresťanskodemokratickej únie (CDU), sa nezúčastní na budúcotýždňovom zjazde sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Mníchove. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia CSU.

Podľa novín Bild am Sonntag sa na tom v piatok večer dohodla kancelárka na stretnutí medzi štyrmi očami s predsedom CSU Horstom Seehoferom vo svojom berlínskom sídle. Po desaťročiach sa tak končí tradícia, že predsedovia CDU a CSU, ktorá pôsobí iba v Bavorsku, sa zúčastňovali na zjazdoch partnerskej strany. Merkelová nepríde na zjazd CSU prvýkrát od volebného víťazstva v roku 2005.

O účasti Merkelovej sa malo pôvodne rozhodnúť na pondelňajšom zasadnutí predsedníctva CSU. Seehofer, ktorý je aj bavorským premiérom, nechával otvorenú otázku, či Merkelovú na zjazd pozve. Vzťahy oboch politikov sú napäté kvôli postojom kancelárky k utečeneckej kríze. Hlavným sporným bodom je požiadavka CSU zaviesť strop pre počet prijatých utečencov. Merkelová takýto limit kategoricky odmieta. Na vlaňajšom zjazde CSU došlo k otvorenej konfrontácii, keď Seehofer kritizoval Merkelovej prejav.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová
Firmy a inštitúcie CDU Kresťanskodemokratická únia NemeckaCSU Kresťansko-sociálna únia Bavorska