Poliaci budú exhumovať obete havárie prezidentského špeciálu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kaczynski.jpg
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Napriek protestom časti pozostalých dôjde od novembra k exhumácii telesných pozostatkov všetkých obetí havárie poľského prezidentského špeciálu, ktorú 10. apríla 2010 pri západoruskom meste Smolensk neprežila žiadna z 96 osôb na palube.

Ako prvé budú 14. novembra exhumované telesné pozostatky vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie, informovala rozhlasová stanica RMF FM s odvolaním sa na zdroje z prostredia prokuratúry. Telesné pozostatky ďalších obetí by sa mali exhumovať do konca tohto roka. Prokuratúra však termíny exhumácií oficiálne nepotvrdila.

Predstavitelia súčasnej poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej lídrom je brat zosnulého exprezidenta Jaroslaw Kaczynski, dúfajú, že exhumácie prinesú poznatky podporujúce ich teóriu o nešpecifikovanom útoku na prezidentské lietadlo.

Paralelné vyšetrovanie tragédie, ktoré prebiehalo v Ruskej federácii i v Poľsku, pritom možnosť útoku vylúčilo s tým, že Moskva videla za katastrofou popri nepriaznivom počasí aj pochybenia poľskej posádky, kým Varšava zodpovednosť ruských dispečerov letovej prevádzky na letisku. Otvorený list proti plánovaným exhumáciám podpísalo viac ako 200 pozostalých.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslaw Kaczynski