Česi slávia štátny sviatok, všetky supermarkety zatvorili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Praha
Foto: SITA/AP

PRAHA/BRATISLAVA 28. októbra (WebNoviny.sk) – V Českej republike v piatok prvýkrát uviedli do praxe zákon, na základe ktorého musia byť počas významných sviatkov zatvorené predajne s rozlohou nad 200 metrov štvorcových, čo sú všetky supermarkety. Napísal o tom spravodajský server Novinky.cz s tým, že menšie obchody predávať môžu a že väčšine Čechov takýto stav vyhovuje.

Česká obchodná inšpekcia ale varuje, že predajne bude kontrolovať a obchodníkom, ktorý nový zákon porušia, hrozí miliónová pokuta. Z výsledkov aktuálneho prieskumu vyplynulo, že dve tretiny Čechov súhlasia s tým, aby boli veľké obchody počas štátnych sviatkov zatvorené a väčšina ľudí si tak plánovala nákupy vopred. Prieskum spoločnosti Median pre Český Rozhlas Radiožurnál uvádza, že 65 percent opýtaných s uzavretím veľkých obchodov cez významné sviatky súhlasí.

Zmenu podporujú predovšetkým ženy, v prípade mužov ide o viac ako polovicu. Asi 60 percent opýtaných si pred dneškom nakúpilo v predstihu, ďalší sa spoľahli na malé predajne, stánky, čerpacie stanice, obchody v nemocniciach, na staniciach či letiskách. V niektorých veľkých centrách napriek tomu môže byť otvorené, pretože sú v nich aj malé predajne pod 200 metrov štvorcových. Navyše sa zákaz týka predaja, nie prítomnosti v obchodoch. Niektorí zamestnanci tak možno budú robiť inventúry alebo dopĺňať tovar.

Oslavy prebiehajú po celej krajine

Česká republika si v piatok bohatým oficiálnym programom za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov pripomína 28. október, deň vzniku samostatného československého štátu. Oslavy prebiehajú po celej krajine. Za účasti štvorice najvyšších ústavných činiteľov ČR sa pri Národnom pamätníku v Prahe na Vítkove konal pietny akt.

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ale aj pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a ďalší hostia sa poklonili pamiatke zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov, uctili si minútou ticha obete vojen, vypočuli si štátnu hymnu i husitský chorál a sledovali prelet armádnych vrtuľníkov a stíhačiek. O hrozbe rozkladu Európskej únie a nutnosti opäť chrániť a brániť suverénny český štát vo vystúpení hovoril niekdajší prezident ČR Václav Klaus.

Podľa jeho slov predstavuje masová migrácia ohrozenie existencie Európy v podobe, ktorú poznáme a chceme zachovať. „Je vykročením k zmene národnostných, etnických, kultúrnych i hodnotových pomerov na našom kontinente,“ varoval podľa českých médií Klaus. Kritizoval tiež ideológiu multikulturalizmu i chiméru rovnosti, ktorá nahradila niekdajšie ideály z obdobia zrodu Československa či šíriacu sa politickú nekorektnosť.

Štátny sviatok v tomto roku poznamenala kauza

Na Hradčanskom námestí sa v poludňajších hodinách uskutočnila slávnostná prísaha 840 nováčikov ozbrojených síl, na ktorej sa zúčastnili prezident Miloš Zeman, minister obrany Martin Stropnický i kardinál Dominik Duka. Zeman v príhovore vyzdvihol nebezpečenstvo terorizmu a zdôraznil úlohu armády v boji s ním. Toto nebezpečenstvo nemožno podľa najvyššieho českého predstaviteľa podceňovať iba preto, že sa ešte neprejavilo.

Štátny sviatok ČR v tomto roku poznamenala kauza neudelenia štátneho vyznamenania Jiřímu Bradymu, ktorá údajne súvisí so stretnutím jeho synovca, ministra kultúry Daniela Hermana, s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Niektorí kritici Hradu sa preto rozhodli nezúčastniť sa na tradičnom vrchole osláv, ktorým je slávnostné udeľovanie štátnych vyznamenaní v sídle hlavy štátu, a uprednostnia viaceré alternatívne akcie. Jednou z nich sú oslavy na Staromestskom námestí, na ktorých by popoludní nemali chýbať ani viacerí politici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaJan HamáčekMilan ŠtěchMiloš ZemanVáclav Klaus