Vznikla nová svetová koalícia, bude riešiť násilie na deťoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovocie deti
ilustračné foto Foto: SITA/AP

Ženeva 12. júla (WebNoviny.sk) – Mnohé vlády podceňujú rozsiahle násilie, ktoré postihuje takmer miliardu detí po celom svete. OSN s partnerskými organizáciami preto v utorok vytvorila koalíciu medzinárodných organizácií, ktorá sa pokúsi tento problém riešiť, informovala tlačová agentúra DPA.

Takmer každé druhé dieťa vo svete je obeťou násilia a každé piate dievča je najmenej raz sexuálne napadnuté, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s odvolaním sa na niekoľko štúdií. Vražda je podľa WHO jednou z piatich hlavných príčin smrti medzi dospievajúcimi.

WHO, Detský fond OSN (UNICEF), Svetová banka a ďalšie organizácie upozornili, že fyzické, sexuálne a emocionálne násilie na deťoch si vyžaduje rozsiahle náklady na následnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť. „Takéto dôsledky sú často nedocenené,“ uviedol expert WHO na predchádzanie násiliu Alexander Butchart.

V mnohých bohatých krajinách úrady podľa WHO registrujú iba desať percent násilných trestných činov spáchaných na neplnoletých. Nová koalícia proti násiliu uviedla, že pre riešenie tohto problému je kľúčové dôsledné uplatňovanie zákona. Napríklad úrady musia zabrániť deťom, aby získali strelnú zbraň, a rodičom treba zakázať, aby bili svoje deti, požadujú organizácie.

Okrem zákonov koalícia presadzuje aj „mäkšie“ opatrenia, napríklad nenásilný vzdelávací výcvik rodičov, ktorý sa ukázal byť účinným v Keni, Mjanmarsku, Juhoafrickej republike i v USA. V niektorých rozvojových krajinách mali tiež úspech programy na podporu chudobných rodín, ktoré posielajú svoje deti do školy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať